Koji je tačan odnos praška za pecivo i 1 kg brašna?
Uopšteno govoreći, koristi se između 40 i 50 grama praška za pecivo (ili oko 15 g sode bikarbone) po kilogramu brašna.
Važno je pažljivo izmeriti prašak za pecivo. Previše ili premalo praška za pecivo u brašnu može dovesti do stvrdnjavanja testa nakon dizanja ili sprečiti da ono naraste.
Obično recept sa 1 šoljom brašna za sve namene treba da sadrži oko 1 do 1 i 1/4 kašičice praška za pecivo.
Približno 1 kg brašna je ekvivalentno 8 šoljica čaja.
Najbolji način da dodate prašak za pecivo je da jednostavno stavite 1 do 1 i 1/4 kašičice praška za pecivo na svakih 150 g / 1 šolju običnog brašna.
Prosejte brašno i prašak za pecivo zajedno u posudu pre nego što ih upotrebite da biste bili sigurni da je prašak za pecivo dobro raspoređen (ili možete staviti oba sastojka u posudu i pomešati ih).
Većina prašaka za pecivo koji se danas koriste imaju dvostruko dejstvo, što znači da reaguju na tečnost i toplotu. Previše praška za pecivo može učiniti da testo dobije gorak ukus. Ovo takođe može dovesti do toga da se testo brzo diže, a zatim brzo i pada.
Uz odgovarajuću dozu praška za pecivo za 1 kg brašna možete pripremiti razne domaće kiflice, pržene uštipke ili krofne.
Komentari