Na tržištu postoji mnogo različitih vrsta tiganja i drugog kuhinjskog pribora. Koji tiganj da izaberete?
Teflonski tiganji
Ovi tiganji su jedni od najpopularnijih. U njima se pripremaju razna jela za tiganj. Izrađuju se presovanjem aluminijumskog lima. Zatim se farbaju sa jedne strane, a teflonski premaz se nanosi sa druge, pa se presuju i uvijaju u željeni oblik. Upravo je poslednji korak onaj koji kvari ceo proces, jer se u procesu presovanja spojevi u politetrafluoroetilenu pokidaju i sam premaz postaje veoma lomljiv.
Tu su i teflonom obloženi gril tiganji. Kada birate tiganje ovog tipa, morate da pogledate njihovu dubinu. Dobro je da tiganji nisu mnogo plitki, jer kada meso pusti sok može se dogoditi mnogo neprijatnog prskanja po celom šporetu;
Aluminijumski tiganji
Ove posude su dobre i bez premaza. Postoji jedna tajna kod aluminijumskih tiganja - hrana ne bi trebalo da ostane u njima nakon što je skuvana. Odmah nakon kuvanja treba je premestiti u druge posude. Problem sa čistim aluminijumom je taj što oksidira i oslobađa oksid u hranu, a on je toksičan. Ovi tiganji su pogodni za profesionalnu kuhinju - gde se hrana priprema i odmah servira.
Tiganji od nerđajućeg čelika
Ova vrsta tiganja se može koristiti za kuvanje. Reč je o posudama od nerđajućeg čelika i hrom-nikl čelika, koje se mogu naći i sa teflonskim premazom, ali ovi tiganji su ređi je se premaz na njima teže drži.
Emajlirani tiganji
Ovo su omiljeni tiganji naših majki i baka. Međutim, njihovi životi su prilično kratki;
Tiganji od livenog gvožđa
Ako volite da kuvate kapame, ovi tiganji su najbolji izbor, ali s druge strane su prilično teški za održavanje, jer ako se ne koriste redovno - rđaju.
Ako želite da kupite lep tiganj, samo pogledajte ove objave za tiganje. Kada napravite pravi izbor jela, možete da kuvate bez problema šnicle u tiganju, prženice, losos u tiganju i još mnogo toga.
Komentari