Koliko znamo, u tiganjima od livenog gvožđa hrana ne može da se zalepi. U njima se kuva veoma dobro, jer imaju debele zidove i zagrevanje nije direktno, već postepeno (kao kod posuđa od gline). Prilikom prženja tiganji od livenog gvožđa ne mogu da zagore i čiste se veoma lako.
Tiganji od livenog gvožđa su izuzetno izdržljivi i imaju dug upotrebni period. Kada ih kupite u prodavnici, na njima je specijalni sloj koji sprečava lepljenje hrane, a njega teško možete da oštetite ili da skinete.
Osnovna prednost posuđa od livenog gvožđa je to da imaj visoki toplotni kapacitet. Prostim rečima. kada se dobro zagreju, u stanju su da duže vreme emituju toplotu, što ih čini veoma pogodnim za pripremanje janija i kaša.
Ipak, ne treba da zaboravite da liveno gvožđe ipak nije materijal kakav je teflon. Važno je da stavite bar malo masnoće na dno tiganja i da ga ostavite da se dobro ugreje, ako želite da budete sigurni da se jelo neće zalepiti.
Komentari