bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Pet recepata za gril tiganj

Pet recepata za gril tiganj

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1885
Grilovano povrće

Gril tiganj je jedan od najneophodnijih uređaja za svaku kuhinju. Na njemu apsolutno sve bude gotovo brzo i čak nije obavezno da se koristi masnoća.

Evo pet recepata kako da pripremite ukusno povrće, pileće šnicle, svinjske kotlete, riblji file i teleće ćuftice, koristeći gril tiganj:

1. Povrće na gril tiganju

Neophodni sastojci: 1 glavica luka, 2 tikvice, 100 g pečuraka, 1 zelena i 1 crvena paprika, 4 kašike maslinovog ulja, so, biber, bosiljak i mirođija po ukusu, 3 kašike soka od limuna.

Povrće grilovano

Način pripreme: Luk se iseče na krugove, tikvice, pečurke i paprike na kriške po dužini. Blago se posole i pospu biberom. U posudi se pomešaju tri kašike maslinovog ulja, još malo soli, mirođija iseckana na sitno, bosiljak i limunov sok i sve se promeša.

Grilovano pile

Povrće se peče s obe strabe na gril tiganju, namazanom s ostatkom maslinovog ulja i nakon što je gotovo namaže se kulinarskom četkom s obe strane smesom od začina.

2. Pileće šnicle na gril tiganju

Neophodni sastojci: 4 pileće šnicle, 1 kašika istopljenog maslaca, 3 kašike soja sosa, so i biber po ukusu.

Način pripreme: Pileće šnicle se operu i osuše. U posudi se pomešaju svi začini i njima se namažu šnicle. Peku se na gril tiganju s dve strane dok ne budu potpuno gotove.

3. Svinjski kotleti na gril tiganju

Svinjetina na grilu

Neophodni sastojci: 4 kotleta svinjskog filea, 3 kašike senfa, 2 kašike maslinovog ulja, so i biber po ukusu.

Način pripreme: Začini se pomešaju dok se ne dobije homogena smesa i njima se namažu oprani i osušeni kotleti. Ostave se da odstoje oko 1 sat, nakon čega se ispeku s obe strane na kratko, da ne postanu previše suvi.

4. Riblji file na gril tiganju

Neophodni sastojci: 4 riblja fileta, 2 kašike maslinovog ulja, so, biber, beli luk u prahu, 2 kašike soka od limuna, nekoliko strukova svežeg ruzmarina.

Pikantne ćuftice

Način pripreme: Svi začini, osim ruzmarina i limunovog soka, se pomešaju u posudi i njima se začine fileti. Ispeku se kratko s obe strabe na gril tiganju i poliju se limunovim sokom. Na kraju se pospu ruzmarinom.

5. Ljutkaste teleće ćuftice na gril tiganju

Neophodni sastojci: 500 g telećeg mlevenog mesa, nekoliko struka mladog luka, so, biber, ljuta aleva paprika i kumin po ukusu, 1 jaje, nekoliko kašika prezli.

Način pripreme: Mleveno meso se začini sitno iseckanim lukom, svim začinima, jajetom i prezlama toliko da upije tečnost.

Smesa se ostavi pola sata u frižideru, nakon čega se od nje formiraju ćuftice koje se zapeku s obe strane.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest