Gril tiganj je jedan od najneophodnijih uređaja za svaku kuhinju. Na njemu apsolutno sve bude gotovo brzo i čak nije obavezno da se koristi masnoća.
Evo pet recepata kako da pripremite ukusno povrće, pileće šnicle, svinjske kotlete, riblji file i teleće ćuftice, koristeći gril tiganj:
1. Povrće na gril tiganju
Neophodni sastojci: 1 glavica luka, 2 tikvice, 100 g pečuraka, 1 zelena i 1 crvena paprika, 4 kašike maslinovog ulja, so, biber, bosiljak i mirođija po ukusu, 3 kašike soka od limuna.
Način pripreme: Luk se iseče na krugove, tikvice, pečurke i paprike na kriške po dužini. Blago se posole i pospu biberom. U posudi se pomešaju tri kašike maslinovog ulja, još malo soli, mirođija iseckana na sitno, bosiljak i limunov sok i sve se promeša.
Povrće se peče s obe strabe na gril tiganju, namazanom s ostatkom maslinovog ulja i nakon što je gotovo namaže se kulinarskom četkom s obe strane smesom od začina.
2. Pileće šnicle na gril tiganju
Neophodni sastojci: 4 pileće šnicle, 1 kašika istopljenog maslaca, 3 kašike soja sosa, so i biber po ukusu.
Način pripreme: Pileće šnicle se operu i osuše. U posudi se pomešaju svi začini i njima se namažu šnicle. Peku se na gril tiganju s dve strane dok ne budu potpuno gotove.
3. Svinjski kotleti na gril tiganju
Neophodni sastojci: 4 kotleta svinjskog filea, 3 kašike senfa, 2 kašike maslinovog ulja, so i biber po ukusu.
Način pripreme: Začini se pomešaju dok se ne dobije homogena smesa i njima se namažu oprani i osušeni kotleti. Ostave se da odstoje oko 1 sat, nakon čega se ispeku s obe strane na kratko, da ne postanu previše suvi.
4. Riblji file na gril tiganju
Neophodni sastojci: 4 riblja fileta, 2 kašike maslinovog ulja, so, biber, beli luk u prahu, 2 kašike soka od limuna, nekoliko strukova svežeg ruzmarina.
Način pripreme: Svi začini, osim ruzmarina i limunovog soka, se pomešaju u posudi i njima se začine fileti. Ispeku se kratko s obe strabe na gril tiganju i poliju se limunovim sokom. Na kraju se pospu ruzmarinom.
5. Ljutkaste teleće ćuftice na gril tiganju
Neophodni sastojci: 500 g telećeg mlevenog mesa, nekoliko struka mladog luka, so, biber, ljuta aleva paprika i kumin po ukusu, 1 jaje, nekoliko kašika prezli.
Način pripreme: Mleveno meso se začini sitno iseckanim lukom, svim začinima, jajetom i prezlama toliko da upije tečnost.
Smesa se ostavi pola sata u frižideru, nakon čega se od nje formiraju ćuftice koje se zapeku s obe strane.