Kefir je fermentisano piće mlečnog porekla koje ima specifičan ukus i aromu.
Kefir je veoma poznat u Rusiji i bivšim sovjetskim republikama. Tamo se koristi za pravljenje određenih vrsta poslastica, grickalica i hladnih supa.
Kefir ulazi u jela mnogih kulinarskih kultura, posebno u kulinarskim kulturama Azije i Kavkaza. U ovim zemljama kefir se proizvodi ne samo od kravljeg mleka, već i od kozjeg, ovčijeg, pa čak i konjskog mleka.
U poslednje vreme postoji veliko interesovanje za ovaj proizvod jer su naučne studije dokazale da sadrži mnogo probiotika, koji blagotvorno deluju na naš organizam.
Zašto je kefir koristan?
Kefir se pravi od živog kvasca (glive), a on ga obogaćuje sa puno probiotika koji pomažu našem sistemu za varenje da bolje funkcioniše.
Kako se pravi kefir
Koristi se mleko koje je organsko dobijeno od krava iz slobodnog uzgoja. Ovo mleko je pomešano sa probiotičkom kiselinom, čiji sastav uključuje 6 vrsta mikroorganizama. Neki od njih se dobijaju iz zrna kefira, koja su kombinacija bakterija i gljivica kvasca, a ona koja preostaju ostavljaju se da se pobrinu za nezaboravan ukus.
Fermentacija kefira traje između 12 i 15 sati, a temperatura treba da bude 30 stepeni. Ne dodaje se ni voda ni so.
A ako želite još ukusnih ideja, pogledajte ove ukusne predloge:
- palačinke sa kefirom;
- mekike sa kefirom ;
- kolač sa kefirom.
Komentari