Svinjsko meso je nezamenjivi deo sveta kulinarstva. Osim što je izuzetno korisno, ono je visoko hranljivo, zasitno i ukusno. Svinjsko meso učestvuje u milionima recepata i visoko je cenjeno zbog svojim hranljivih kvaliteta.
Sastavni delovi životinje su podeljeni prema 9 oblasti koje imaju svoje poddelove: Evo ih:
- Kontrafile;
- Ribić;
- Plećka;
- Donji svinjski but;
- Gornji svinjski but;
- Kotleti;
- Glava.
A evo i od kog dela svinje možete napraviti sudžuke i kobasice:
Za sudžuk je odgovarajuće meso, koje nije mnogo masno. Takvo može da bude u oblasti svinjskog buta. Tamo je meso odgovarajuće za sve.
Ostim toga, možete da uzmete meso od različitih delova svinje. Ono se samelje u mleveno meso i koristi se za pravljenje sudžuka. Drugi sastojci koji su vam neophodni su kumin, crni biber, so, šećer i šaltira.
Kobasica je klasični proizvod na našoj trpezi. Za kobasicu je potrebna masnija svinjetina, koju možete da nabavite u jednakim količinama od svinjskih grudi, plećke ili buta. Meso od grudi možete da zamenite i sa onim iz regije stomaka.
Ako tražite ekonomičniju opciju, uvek možete kupiti gotovo meso iz mesara. Ono je mešavina različitih delova tela životinje i isto tako će vam završiti efektan posao.
Za klasičan recept su potrebni još crni biber, kumin, sušeni luk, so, praziluk, origano, čubar.
Pogledajte i nekoliko ideja za:
- Švarglu;
- Suvo meso;
- Domaću kobasicu;
Komentari