Ako ste kupili više luka i pitate se koliko dugo može da traje - ovaj savet je za vas. Koliko dugo ovo povrće može da izdrži zavisi u potpunosti od načina na koji se čuva.
Kao što znamo, gotovo da nema slučaja da ne koristite luk u svojoj kuhinji. Zato ga je dobro držati na suvom mestu – ispod sudopere u posebnoj korpi ili kofi, ili možda u korpi na vašem ormanu, na radnoj površini, u stalku za povrće na balkonu, u podrumu. Ako se čuva na ovaj način, luk može da izdrži 1-2 nedelje. Zbog vrućine u kuhinji, međutim, luk počinje brzo da niče ili truli. Stoga je čuvanje luka na balkonu ili u podrumu razumnije rešenje.
Uvek treba kupiti manju količinu luka jer se troši za kraće vreme i zato nema opasnosti od kvarenja, a veće količine luka treba skladištiti na odgovarajući način da se ne pokvari.
Ako vam je ostalo iseckanog luka, stavite ga u kutiju i čuvajte u frižideru, ali ga morate iskoristiti za vrlo kratko vreme.
Ne stavljajte luk u aluminijumsku foliju, jer luk može da upije ukus metala i da u njega uđu tragovi aluminijuma.
Ako ste uzgajali luk i imate dobar usev koji želite da sačuvate za zimu, pod pravim uslovima može trajati i do 6 meseci. Međutim, ovo zavisi od sledećih faktora:
- kako se čuva i koliko će trajati zavisi od vrste luka;
- da li je luk prolećni ili zimski;
- one vrste luka koje imaju veću količinu hemikalije u svom sastavu koja izaziva više suza pri sečenju imaju mnogo duži rok trajanja;
- luk koji je gajen tokom hladnijih meseci u godini može da izdrži duže od letnjeg.
A sa zdravim glavicama luka možete pripremiti ukusne i omiljene gozbe kao što su:
- supa od luka;
- janija sa lukom;
- svinjetina sa lukom;
- punjeni luk.
Komentari