Poznato je da nam je kalcijum potreban za jake i zdrave kosti. Mnogi od nas se oslanjaju na mleko kao izvor kalcijuma.
Ali koliko zapravo ima kalcijuma u mleku?
Uporedićemo nutritivnu vrednost tradicionalnog kravljeg mleka sa pet alternativa: bademovo mleko, pirinčano mleko, sojino mleko, kokosovo mleko i kozje mleko.
Možda niste najspremniji da uključite neka od ovih mleka u svoju jutarnju posudu kornfleksa, ali sadržaj kalcijuma (i dodatne koristi) u njima bi vas mogle iznenaditi.
Sadržaj kalcijuma u 1 šolji mleka:
Kravlje mleko (punomasno) - 300 mg
Kravlje mleko 2% - 300 mg
Kravlje mleko 1% - 300 mg
Kravlje mleko (obrano) - 300 mg
Bademovo mleko (nezaslađeno) - 0 mg
Pirinčano mleko (nezaslađeno) - 283 mg
Sojino mleko - 300 mg
Napitak od kokosovog mleka (nezaslađen) - 130 mg
Kozje mleko - 300 mg
Kravlje mleko je decenijama glavni izvor kalcijuma.
Za referencu - preporučeni dnevni unos kalcijuma je 1000 mg za žene mlađe od 51 godine i muškarce ispod 71 godine.
Za žene starije od 51 godine i muškarce preko 71 godine, to je 1200 mg.
Što se tiče sira, najbolji izvor kalcijuma je parmezan.
Parmezan obezbeđuje 1268 mg na 100 g (iako se obično konzumira u mnogo manjim količinama).
A obično kiselo mleko obezbeđuje negde između 154-176 mg kalcijuma na 100 g.
Komentari