Bonapeti.rs»Saveti»Šta znači maslinovo ulje Pomače?

Šta znači maslinovo ulje Pomače?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
9859
Šta znači maslinovo ulje Pomače?

Pomače maslinovo ulje se ekstrahuje iz preostale pulpe masline nakon prvog ili čak nakon drugog ceđenja. Nakon što je mehanička ekstrakcija originalnog maslinovog ulja završena, otprilike 5-8% ulja ostaje u pulpi ili komini dobijenoj nakon prvog ceđenja.

Ulje se zatim ekstrahuje iz komine pomoću rastvarača, što je industrijska tehnika koja se koristi u proizvodnji većine drugih jestivih ulja, uključujući ulje od kikirikija i suncokretovog ulja.

Iako je ulje dobijeno na ovaj način još uvek maslinovo ulje, ne može se jednostavno nazvati "maslinovo ulje". To je zato što Međunarodni savet za masline definiše maslinovo ulje kao ulje dobijeno isključivo od ploda maslinovog drveta, isključujući ulja dobijena korišćenjem rastvarača ili procesa reesterifikacije.

Međunarodni savet za masline deli ovaj proizvod u tri različita tipa:

- sirovo maslinovo ulje;

- rafinisano maslinovo ulje;

- komina od maslina.

Prva vrsta je obično namenjena za industrijsku upotrebu i zaista se ne treba jesti takva kakva jeste. Druga vrsta je za jedan nivo viša, nakon što se neke nečistoće uklone. Tehnički se definiše kao kiselost od 0,3 g na 100 g. Poslednji razred, koji je mešavina rafinisanih i nerafinisanih ulja, ima kiselost od 1 g na 100 g.

Iako se prodaje za potrošnju i konzumaciju, mora biti jasno označeno, pošto MOK ne uključuje proizvode dobijene rastvaračem u strogu definiciju maslinovog ulja.

Pomače maslinovo ulje nema ukus i kvalitete originalnog maslinovog ulja i stoga se ponekad jednostavno naziva "Pomače". Ljudi obično koriste visokokvalitetne verzije pomače ulja u kuvanju. Neki ljudi ga više vole jer ima veoma visoku tačku dimljena od 240 stepeni, što ga čini posebno pogodnim za prženje.

Međutim, mnogi kuvari i poznavaoci ga ne vole jer mu nedostaje aroma ili jak ukus viših dostupnih razreda maslinovog ulja, iako blagost može biti dobra stvar u kuhinjama gde se jak ukus maslina može sukobiti sa drugim sastojcima.

Koristite maslinovo ulje pomače za svoje omiljene recepte za krokete, pohovane zalogaje ili pečeni patlidžan – ukus neće biti prejak i ovo ulje neće otpuštati štetne elemente u hranu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni