bonapeti.rs»Saveti»Da li je bela čokolada korisna?

Da li je bela čokolada korisna?

Viktoria NeikovaViktoria Neikova
Početnik
1472
Da li je bela čokolada korisna?

Čokolada je iskušenje kome malo ko može da odoli. Njen sladak i bogat ukus predstavlja ozbiljan izazov za čula svake osobe. Nije slučajno što je mesto čokolade veoma cenjeno u svetu kulinarstva.

Uprkos svom slatkom ukusu, nije slučajno da je čokolada svrstana u nezdravu hranu, koju treba smanjiti ili ukloniti sa jelovnika. Ovo tumačenje je zbog nekvalitetnih alternativa čokoladi, u kojima se koriste boje i veštački zaslađivači. Među najzdravijim čokoladama je crna čokolada, koja je bogata antioksidansima. Međutim, isto ne važi i za belu čokoladu, koja je među omiljenim vrstama ovog slatkog iskušenja.

Da li je bela čokolada korisna?

Mnogi naučnici se slažu da bela čokolada nema blagotvorno dejstvo na organizam i da je stoga treba izbegavati. Među glavnim razlozima za to je visok sadržaj kalorija, visok sadržaj šećera i nedostatak dovoljno hranljivih materija.

Bela čokolada sadrži mnogo više šećera i masti od drugih vrsta. U 100 mg ima 458 kalorija; 27,2 g masti, od kojih je 16,5 g zasićenih. Zasićene masti doprinose povećanju težine i povećanju holesterola. Pored toga, one ubrzavaju proces taloženja plaka na unutrašnjim zidovima krvnih sudova. Ovi negativni efekti zasićenih masti mogu izazvati dijabetes, kao i niz kardiovaskularnih bolesti.

U sastavu bele čokolade je i rafinisani šećer, koji iznosi 50,1 g. Ova količina znatno premašuje normalan unos za muškarce, koji iznosi 26 g šećera dnevno. Još je opasniji za žene, jer im je dozvoljeno da konzumiraju do 24 g dnevno.

Prekoračenje dnevnog unosa može dovesti do gojaznosti, kao i do pojave stomatoloških tegoba.

Međutim, ponekad možete pobeći u slatka iskušenja i upotrebiti belu čokoladu za glazuru kolača od šargarepe, kao i za pravljenje glazura za torte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji