E-brojevi su kodovi za supstance koje se koriste kao aditivi za hranu. Neki su prirodni, neki veštački. Svaki od ovih aditiva ima svoj jedinstveni broj, što olakšava proizvođačima da navedu koji od njih su uključeni u hranu.
E270 je mlečna kiselina
Ova mlečna kiselina se komercijalno proizvodi zagrevanjem i fermentacijom ugljenih hidrata kao što su saharoza, melasa, skrob ili surutka. Prirodno se javlja u krvi, tako da može biti životinjskog porekla.
Mlečna kiselina je žućkasta do bezbojna sirupasta tečnost sa blagim kiselkastim mirisom i ukusom. Može se koristiti kao sredstvo za zakiseljavanje, aromu i pH vrednost u mlečnim pićima, pivu, voćnom vinu, mesu, kiselom testu, salatama, prelivima, konditorskim proizvodima (kao što su tvrdo kuvani bomboni, voćne žvakaće gume) i kiselom povrću.
Glavne funkcije mlečne kiseline E270 su očuvanje hrane i dodavanje arome. Ima je u mekim pecivima, kiselom povrću, nemasnom majonezu i hlebu od kiselog testa.
Iako se mlečna kiselina E270 generalno smatra veoma bezbednim i efikasnim dodatkom, može imati neke manje neželjene efekte.
Mogući neželjeni efekti su peckanje, suva koža, crvenilo, iritacija, svrab, osip.
Pre upotrebe ovog dodatka konsultujte se sa ličnim lekarom!
Komentari