Bonapeti.rs»Saveti»Šta je arpadžik?

Šta je arpadžik?

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
186119
Šta je arpadžik?
Fotografije: Sevdalina Irikova

Reč arpadžik zvuči zanimljivo ljudima koji se nisu bavili baštovanstvom. Ali to je zapravo veoma popularan i poznat pojam.

Arpadžik su male glavice luka koje se prodaju kao sadnice za setvu u baštama, rano u proleće.

Arpadžik luk karakteriše to što se dobija iz semena luka.

Luk je dvogodišnja biljka. U prvoj godini formira se ukusni luk, koji je neizostavan deo balkanske kuhinje i skoro svih kuhinja na svetu.

U drugoj godini, luk koji nije izvažen iz zemlje, već je prezimio u njoj, budi se za novi život i u kasno leto ili ranu jesen formira se njegovo seme.

Ovo seme sakupljaju baštovani i sade ga.

Nakon pažljivog uzgoja i strpljenja dobija se arpadžik, koji će dati novu generaciju ukusnog luka.

Za dobijanje arpadžika od semena luka potrebna je godina dana.

Sledeće godine će arpadžik dati luk.

Ovo je prirodni ciklus luka. Priroda se pobrinula da obezbedi život svakoj biljci.

Srećno baštovani! Bon apeti kulinari!

Za ove poslednje pripremili smo ovaj ukusni recept za baštenski paprikaš sa svinjetinom i arpadžikom. Ako ne, samo uživajte u još jednom od naših recepata sa arpadžikom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji