Rum je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića. Otkriven je još u vreme Kolumba sredinom 15. veka, a danas je tradicionalno piće karipskih ostrva.
Za rum je karakteristično da se proizvodi destilacijom soka šećerne trske ili proizvoda prerađenih od trske.
Rum se aromatizije i dostupan je u bocama. Neposredno nakon faze destilacije, boja alkoholnog pića je bezbojna. Međutim, poznata su dva pojma vezana za Rum – tamni i beli.
Koja je razlika između tamnog i belog ruma
Glavna razlika između belog i crnog ruma je period odležavanja, ili drugim rečima, sazrevanje alkoholnog pića.
Druge razlike su u tome što svetli rum ima mnogo lakši ukus i aromu. Smatra se najlakšom vrstom ruma, tako da je njegova glavna primena kao osnova u različitim rum koktelima.
Tamni rum, pak, kao zrelija sorta, ima mnogo izraženija svojstva ukusa i arome.
Beli svetli rum je potpuno providan. Ova karakteristika je zbog činjenice da piće sazreva u metalnim posudama, koje ne utiču na boju, ukus i aromu konačnog pića.
Tamni rum se nalazi u crnoj, braon ili crvenoj boji. Odlikuje se bogatim ukusom i izraženom aromom. Ima note melase, začina, pikantnosti i karamele.
Ako ste raspoloženi za beli rum, možda ćete želeti Mohito večeras, a tamni rum pravi klasike kao što su Kuba Libre i Daikiri.
Komentari