Celuloza je dobra za nas jer podržava rad želuca i poboljšava apsorpciju drugih korisnih hranljivih materija. Ne razgrađuju je želudačne kiseline, ali u mikroflori želuca postoje bakterije koje proizvode enzim koji se zove celulaza.
Tako se celuloza razlaže na supstance koje se mogu variti. Dobro je uključiti dovoljno izvora celuloze u meni.
Povrće sa bogatim sadržajem celuloze je skoro svaka vrsta povrća iz bašte. Ove vrste sadrže celulozu koja je nežna i lako se apsorbuje u ljudskom telu.
Baštensko povrće je dobar izvor celuloze koja ne iritira peristaltiku creva i ne izaziva neprijatne reakcije kao što su nadimanje ili gasovi.
Pre svega, pomenućemo krompir, tikvice, zelenu salatu, špargle, brokoli, kupus, repu, karfiol, šargarepu, luk. Osim njih, korisni izvor celuloze su i paradajz, paprika i krastavci /koji se u nekim klasifikacijama smatraju voćem/ su isto koristan izvor celuloze. Sve su to izuzetno korisni predstavnici uravnotežene ishrane.
Srećni smo što živimo u zemlji koja je blagoslovena dobrim geografskim pokazateljima.
Proizvedeno domaće povrće je visokog kvaliteta i dovoljno dobro izbalansirano da nam pruži zdravlje i dugovečnost.
Da biste bili sigurni da unosite dovoljno celuloze u ishranu, redovno kuvajte posni kupus u rerni ili pečeni karfiol. Opcije su beskrajne, samo razmislite o tome šta želite da jedete.