Mnogi ljudi se pitaju da li je moguće jesti sirovu cveklu. Zapravo,cvekla ne samo da može, već se mora konzumirati upravo u sirovom obliku, jer se tokom kulinarske obrade gubi veliki deo njenih korisnih svojstava.
Koren cvekle koji zapravo konzumiramo ima jaku crvenu boju. Može se konzumirati sirova u obliku ukusne salate od cvekle ili u obliku soka od cvekle.
U sirovom obliku, cvekla ima specifičan zemljani ukus koji odbija mnoge ljude. Ali ovo se lako može prevazići pravilnim prelivima. Odlična je ideja da u salatu od cvekle dodate malo soka od limuna i belog luka.
Ljubitelji soka od cvekle iz iskustva znaju da se ne može piti u čistom obliku i obično se razblaži 1:1 sa sveže ceđenim sokom od šargarepe ili sokom od pomorandže.
Naravno, cvekla je izuzetno ukusna i kada se priprema hladni boršč sa cveklom, ali se tada veliki deo betaina koji sadrži uništi.
U sirovom obliku, cvekla je bogata magnezijumom, koji podstiče procese čišćenja jetre, žuči i slezine, kao i stvaranje novih crvenih krvnih zrnaca. Sirova cvekla sadrži i saponine koji se bore protiv lošeg holesterola, kao i vitamin U, zahvaljujući kojem se čirevi leče i alergije nestaju.
Komentari