Kako da napravimo lavandinu vodicu?

Kako da napravimo lavandinu vodicu?
Fotografije: bonapeti.rs

Lavandina vodica se obično koristi za aromatizovanje veša ili odeće. Malom prskalicom pre peglanja možete parfimirati većinu tkanina svežim mirisom lavande. Takođe, možete je koristiti i kao osveživač vazduha ili za prskanje namještaja. Ako imate problema sa spavanjem, malo naprskajte jastuk da biste se opustili i lakše spavali noću.

Postoje 2 načina kako da napravite lavandinu vodicu - od cvetova lavande ili od esencijalnog, eteričnog ulja lavande.

Lavandina vodica od cvetova lavande

Lavandina vodica, od cvetova lavande, neće biti toliko aromatična poput lavandine vodice proizvedene od eteričnog ulja. Eterično ulje je destilovana, koncentrirana esencija lavande napravljena od cvetova. Kada koristite samo cvetove, dobijena voda je vrlo lagana, ali i dalje prilično aromatična. Evo šta je potrebno - 2 kašike cvetova, 1/2 šolje vode, staklena posuda, pulverizator, levak, gaza.

Cveće lavande raste u obliku malih pupoljaka na ravnim stablima. Da bi napravili vodicu lavande, ne trebaju vam stabla i grane; pupoljci sadrže cvetnu aromu. U maloj šerpi zagreva se voda, pazeći da ne ključa duže vreme, jer će voda početi da isparava.

Pupoljci lavande stavljaju se u staklenu posudu i prelivaju se vrelom vodom.

Toplota će izvući ulje iz cvetova i voda će biti aromatizovana. Pokrijte posudu i pustite da se pupoljci natapaju nekoliko sati ili preko noći. Proces je sličan pripremi čaja.

Tečnost se filtrira kroz gazu. Cvetovi se bacaju. Tečnost se sipa u pulverizator (prskalicu) koristeći levak. Voda je sada spremna da se koristi na vaše donjem rublju, kao osvježivač vazduha ili kao sredstvo za aromaterapiju.

Lavandina vodica sa eteričnim uljem lavande

Da biste napravili lavandinu vodu od eteričnog ulja lavande potrebno vam je eterično ulje lavande, destilovana voda, votka, staklena teglu sa poklopcem, raspršivač, levak.

Dodajte sastojke u staklenu teglu. Kada pravite vodu od lavande, najvažnija stvar koju treba da uradite je odnos sastojaka. Koristeći samo pravu količinu lavande obezbedićete vam da voda miriše unikalno.

Izmiksujte sledeće sastojke u staklenu teglu - 90 ml destilovane vode, možete da koristite vodu iz česme, ako nemate destilovane, 30 ml votke, koja deluje kao konzervans i pomaže da se ulje lavande rastvori u vodi, 10 kapi eteričnog ulja lavande.

Protresite posudu. Uverite se da je poklopac čvrsto zategnut. Sipajte vodu lavande u bočicu za prskanje. Ako imate dodatnu vodu lavande koja neće stati u bocu, držite je u tegli, dok potrošite tečnost u boci.

Korišćenje lavandine vode - prskanje donjeg rublja, odeće, nameštaja i jastuka.

Lavandina voda ima umirujuće dejstvo i njena upotreba je odličan način da osvežite životni prostor i da se oslobode stresa. Korišćenje lavandine vode je takođe dobar i prirodan način za ublažavanje glavobolje. Naprskajte svoje telo pre nego što izađete napolje - kao prirodni repelent protiv insekata.

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji