Malo je onih koji mogu da ostanu ravnodušni pri pomisli na teleći jezik sa paradajzom u rerni ili na teleći jezik u maslacu. Pripremanje ovih delikatesa počinje kuvanjem telećeg jezika.
Kada kupite teleći jezik, ako je on zamrznut, najpre ga razmrznite i ostavite ga oko 1 sat u hladnoj posoljenoj vodi.
Malo više. Kuvari savetuju da posolite teleći jezik i da ga ostavite 24 sata u frižideru pre nego što ga stavite da se kuva. Ako ne žurite, poslušajte ovaj savet.
Teleći jezik može da se skuva u običnoj šerpi za oko 2 sata. Ako koristite ekspres lonac za kuvanje, skratićete vreme kuvanja na 50 minuta. Poštujte ova vremena, jer teleći jezik nije dobar ako je prekuvan!
U kakvoj god posudi rešite da kuvate jezik, sipajte hladnu vodu, stavite jezik i tada kuvajte.
Izbacite prvu vodu, dolijte čistu, dodajte jednu oljuštenu šargarepu i jednu glavicu očišćenog crnog luka, ali ih nemojte seći. Proverite da li je jezik kuvan oštrim nožem ili viljuškom - treba da ga ubodete i ne treba da imate veliki otpor prilikom toga, jednostavnije, jezik treba da bude mekan.
Izvadite jezik i prebacite ga u hladnu vodu na 4-5 minuta. Oljuštite ga dok je još topao, jer će vam tako biti lakše da ga oljuštite. Ako ga ostavite neoljuštenog i tako se ohladi, biće vam znatno teže da ga oljuštite.
Oljušteni jezik stavite na hladno mesto da se stegne, a ako ima potrebe, stavite ga u frižider. Na taj način ćete moći da ga bez problema nasečete na tanke kriške.
Od ovog trenutka, samo od vas zavisi kako ćete ga pripremiti - u maslacu, kao pohovanu poslasticu ili kao kuvano jelo. Mi vam preporučujemo da obavezno probate pohovani teleći jezik.
Komentari