Crni rum je veoma aromatično i omiljeno piće za razne vrste koktela. Poznato je još iz vremena pirata i na Karibima, gde se uglavnom proizvodi, smatra se posebnim pićem.
U prošlosti se takođe koristio kao lek za razne vrste bolesti.
Crni rum, pored specifične boje, ima i karakteristične prijatne note, izraženiji ukus i aromu. Zanimljivo je da se ne pravi od šećerne trske kao svetli tipovi, već od same melase, koja je tamne boje i ostavlja tragove karamela.
Melasa je posebno slatka i daje procesima fermentacije različite karakteristike.
Kao i svetle vrste ruma, tamno piće se dobija postupkom dvostruke destilacije, čime se postiže čistoća proizvoda.
Posebnost je u tome što je za postizanje željene boje potrebno da piće odleži najmanje tri godine u ugljenisanim hrastovim buradima.
Ovaj proces daje specifične kvalitete tamnog ruma, što ga čini idealnim dodatkom za pravljenje punča, groga ili kao čistog pića. Postoji mnogo vrsta slatkiša u čijim receptima se dodaje rum.
Komentari