Bonapeti.rs»Saveti»Ekstra lagano maslinovo ulje - kako kuvati sa njim

Ekstra lagano maslinovo ulje - kako kuvati sa njim

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4516158
Ekstra lagano maslinovo ulje - kako kuvati sa njim

Utvrđeno je da maslinovo ulje ima nižu tačku gorenja od drugih ulja za kuvanje. Međutim, kvalitetno ekstra lagano maslinovo ulje je pogodna opcija za kuvanje.

Dok je tačka sagorevanja ekstra devičanskog maslinovog ulja 190-220 stepeni, za ekstra svetlo maslinovo ulje je 240 stepeni.

Iako se deo bogatog i oštrog ukusa maslinovog ulja gubi u procesu kuvanja, u većini slučajeva ono ostaje stabilno i zadržava većinu svojih korisnih hranljivih materija.

Postoji nekoliko važnih tačaka na koje je preporučljivo obratiti pažnju kada kuvate sa ekstra devičanskim maslinovim uljem.

Prvo, da bi se postigao najbolji ukus, preporučuje se, koliko god je to moguće, paziti na maslinovo ulje kada se zagreje. Često se maslinovo ulje zagreva, pazeći da ne počne da se dimi. Ekstra lagano maslinovo ulje ima tačku gorenja od 240 stepeni, što je relativno visoka temperatura i pogodno je za pohovanje i prženje.

Drugo, obavezno koristite zaštitu od prskanja vrućeg maslinovog ulja! Ako radite sa sastojcima koji imaju malo vode, maslinovo ulje može početi da prska.

Da biste izbegli mrlje od masnoće na odeći i ostali bezbedni, uložite u zaštitu od prskanja masti. Dolaze u različitim veličinama koje odgovaraju vašim tiganjima i odličan su način za bezbedno kuvanje sa ekstra laganim maslinovim uljem i još mnogo toga.

Može se čak i peći sa ekstra laganim maslinovim uljem. Koristi se za pečenje kolača, hleba, biskvita, slanih mafina itd. Čak i ljubitelji maslaca složiće se da maslinovo ulje čini najnežnije, sočne pečene proizvode.

Peciva sa maslinovim uljem se ne suše ni kada se ostave nekoliko dana. Ne brinite za kvalitet, ekstra lagano maslinovo ulje dobrog ukusa neće nadjačati ostale ukuse u vašim kolačima, keksićima i domaćim krekerima. To zapravo dodaje nijansu njihovom ukusu.

Pogledajte kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji