Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Ulje od avokada - kako da kuvamo s njim

Ulje od avokada - kako da kuvamo s njim

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4187
Kuvanje sa uljem od avokada

U poslednje vreme avokado se nalazi među tropskom hranom o kojoj se naviše raspravlja. Nezamenljivo je prisutan u svakoj zdravoj dijeti i smatra se pravom super hranom zbog svih korisnih materija koje sadrži.

Jedan od njegovih proizvoda je ulje avokada. Ono nije nova ideja, ali bitku sa njim za popularnost dobija kokosovo ulje, nezavisno od toga što proizvod od sjajnog avokada u potunosti zaslužuje poštovanja onih koji ga redovno koriste.

Šta predstavlja ulje avokada i koje mesto zauzima u kuvanju?

Ulje avokada se dobija prilikom presovanja mesastog dela avokada, nakon što je koštica uklonjena. Ovo ga čini jednim od malog broja biljnog ulja dobijenog ne iz semena, nego iz jestivog dela. U svom čistom obliku pre rafinisanja, ono je zelene boje, ima mekan ukus i oštar miris ploda. Rafinisanje mu daje žućkastu boju koju ima i suncokretovo ulje.

Ulje od avokada sadrži korisne sastojke sirovine od koje se pravi. A ovo znači visok sadržaj korisnih materija, među kojima treba da spomenemo omega-3 masne kiseline, antioksidanse, vitamine A, C i E, proteine, fitosterole.

Ulje od avokada

Prema karakteristikama koje se odnose na njegove korisne sastojke, ovo ulje je blisko maslinovom ulju Extra Virgin, ali postoji jedna suštinska razlika u kojoj se sastoji njegova velika prednost. Ova je biljna masnoća sa najvišom tačkom ključanja - više od 270 stepeni.

Zbog toga može da se koristi ne samo za začinjavanje hladnih jela i salata, već i kao alternativa suncokretovog ulja, od kojeg je zdravije.

Njegova bezopasnost pilikom zagrevanja do visokih temperatura čini ga odgovarajućim za prženje, sotiranje i pečenje ili za dinstanje mesa ili povrća. Na visokim temperaturama ne ispušta štetne materije i osim toga hranu čini veoma prijatnom zbog svog mekog ukusa.

Unikatni osećaj koji ulje avokada donosi receptorima ukusa je razlog da ono uvek bude dobra alternativa maslinovim uljima i odgovarajući sastojak u domaćem majonezu, dresingu za salate i pre svega u sosovima koji omekšavaju ukus glavnog jela, zato što su oni sami lagani i prijatni kada se pripreme sa uljem avokada.

Sa sigurnošću može da se tvrdi da je ulje avokada superironije od maslinovog ulja u odnosu na zdravstvene koristi i to je plus uz bogatstvo ukusa i njegovu meku aromu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest