Bonapeti.rs»Saveti»Da li je prašak za pecivo štetan?

Da li je prašak za pecivo štetan?

JuliyaJuliya
Pomoćnik kuvara
31790
Da li je prašak za pecivo štetan?

/undefined Štete od praška za pecivo su u velikoj meri preuveličane.

Sva mišljenja su zasnovana na činjenici da su natrijum dihidrogen fosfat, natrijum bikarbonat, natrijum dihidrogen pirofosfat i drugi elementi uvedeni u sastav savremenog praška za pecivo.

Imena su veoma "strašna". I kažu da prekomerna upotreba fosfata dovodi do neravnoteže u telu između kalcijuma i fosfora. Ali suplementi ovih supstanci se mere u stotim delovima procenta i teško je izračunati koliko se mora pojesti u čistom obliku da bi se poremetila ravnoteža.

Prašak za pecivo ili sredstvo za dizanje testa može biti štetno za ljudski organizam zbog činjenice da mu se dodaju štetni aditivi kao što su stabilizatori, boje i arome. Ponekad proizvođači dodaju modifikovani skrob, što takođe čini prašak za pecivo štetnim za telo. Ljudi koji imaju problem sa glutenom treba da koriste prašak za pecivo bez glutena.

Neophodno je pažljivo pročitati sastav praška za pecivo na pakovanju i uzeti onaj koji ima manje štetnih aditiva. Ako jedete samo zdravu hranu, onda kod kuće možete napraviti prašak za pecivo koji neće sadržati štetne proizvode.

Da biste napravili prašak za pecivo za testo, potrebno je samo da pomešate ove sastojke u naznačenoj proporciji: 12 delova brašna, 5 delova sode bikarbone i 3 dela limunske kiseline.

Domaći prašak za pecivo za testo obično se koristi u odnosu 1 prema 20, odnosno na 200 grama testa treba dodati 10 grama domaćeg praška za pecivo.

Pogledajte takođe:

- Kada koristiti sodu bikarbonu, a kada prašak za pecivo;

- Soda bikarbona naspram praška za pecivo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji