Sos os pavlake je svestran i pogodan za piletinu, ribu, mleko, testeninu, pržena jela, pečene deserte i druge omiljene kulinarske poslastice kao što su krompir salata, zapečena jela i još mnogo toga.
Suština sosa od pavlake je u tome što poboljšava teksturu jela i dodaje mu lep ukus. To je glavni sastojak mnogih istočnoevropskih gozbi. Pravi odličan umak za jela od povrća do prženog krompira i još mnogo drugih jela.
Zašto se pavlaka zgrudva?
- Jedan od razloga zbog kojih se pavlaka zgrudva je zbog načina na koji se dodaje u sos. Treba je dodati na pravi način, da bi se obezbedio svilenkast i gladak sos.
Sipanje pavlake za kuvanje treba da se vrši polako i uz stalno mešanje. Takođe, pavlaka nije uključena kada je toplota velika. Sosu se na kraju dodaju začini.
Umesto da u sos od početka dodajete začine ili dodatke, počnite sa dodavanjem pavlake u tiganj, a zatim i dodataka.
Ako je korišćena pavlaka sa niskim sadržajem masti, veća je šansa za grudvanje, nego kada se koristi pavlaka sa visokim sadržajem masti.
Takođe, da biste izbegli da se pavlaka zgrudva pri kuvanju, u sos ne treba dodavati jake kiseline.
Da popravite zgrudvani sos od pavlake, vratite ga na šporet, dodajte još guste pavlake i umutite odgovarajućim priborom. Mala količina skroba ili brašna se takođe dodaje u sos i takođe umuti.
Pogledajte i neke ideje za:
- deserte sa pavlakom;
- sladolede sa pavlakom;
Komentari