Bonapeti.rs»Saveti»Kada se daje riba bebi?

Kada se daje riba bebi?

Kada se daje riba bebi?

Kao što znamo, riba je jedan od glavnih proizvoda koji treba da jedemo bar jednom nedeljno. Sadrži proteine koje telo lako apsorbuje, esencijalne aminokiseline, vitamine, minerale i masne kiseline poput omega-3. Zbog svih ovih supstanci koje se nalaze u njoj, to je jedna od obaveznih namirnica koja mora biti prisutna u dečjem meniju i hrani za bebe. Riba se preporučuje da se bebi daje oko 10. meseca, 2-3 meseca nakon što ste joj prvi put dali meso. Ovo se može desiti ranije, u zavisnosti od toga kada ste počeli da hranite bebu.

- Kao i sa svakim hranjenjem i sa drugim vrstama hrane, sa ribom za bebe treba pažljivo rukovati. Ribu je dobro početi davati bebi polako kako bi se izbegao rizik od osipa, povraćanja, dijareje, otoka.

- Ukoliko se riba detetu dopada i dobro je prihvata, svaki dan povećavati količinu ribe dok ne dostigne celu porciju, koja ne bi trebalo da bude veća od 50-60 grama ako je dete staro 6-7 meseci do godinu dana. Za decu od 1-1,5 godina porcija treba da bude 70-80 grama, a za decu od 3 i 6 godina količina treba da bude od 120 do 140 grama;

- Treba znati da je riba prilično jak alergen, pa Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se sa takvim namirnicama počne dok beba još sisa. Ako neko u vašoj porodici ima alergiju ili istoriju alergije na ribu, trebalo bi da počnete da dajete ribu svom detetu kada napuni godinu dana.

Pogledajte i dobre recepte sa ribom za decu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji