Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Evo kako se marinira riba

Evo kako se marinira riba

HrisiHrisi
Početnik
40
Marinirana riba

Riba je jedna od najkorisnijih namirnica čija je konzumacija obavezna najmanje nekoliko puta nedeljno. Velika raznovrsnost riba je prodnost, a one se mogu pripremiti na više načina, prema vašim željama i ukusu. Specijalitet svake trpeze, a posebno Nikoljdana, riba sadrži mnogo korisnih supstanci koje doprinose pravilnom funkcionisanju procesa u telu. Takođe je vrlo ukusna.

Kao što smo pomenuli, svoju omiljenu vrstu ribe možete pripremiti na različite načine. Jedan od tih načina je i mariniranje ribe. Popularni način pripreme, koji koriste mnogi ljubitelji ovog proizvoda koji žele da imaju zalihe dugo vremena. Neki su odrasli sa mariniranom ribom, drugi tek otkrivaju ovo kulinarsko čudo. Ako želite da probate - evo kako da marinirate ribu:

Naravno, prvo morate započeti čišćenje ribe - uklonite rep i glavu, kao i utrobu. Krvni sud koji se nalazi pored kičme se takođe čisti.

Tada morate da napravite salamuru. Potrebna vam je krupna so da biste je rastvorili u odgovarajućem kontejneru ili posudi. Saznaćete da je vaša salamura za ribu spremna primenom jednog trika. Stavite sirovo jaje unutra i sačekajte da ispliva na površinu.

Ako je prečnik dela koji se pojavljuje na površini velik kao kovanica, onda ste spremni. Prelijte pripremljenu salamuru preko ribe i stavite poklopac da je zadržite unutar salamure. Zavisno od veličine ribe određuje se i vreme stajanja u salamuri. Manjim ribama treba 12 sati, a većim 24 sata. Kada istekne vreme, izvadite ribe i ostavite ih da se ocede.

Stavite ribu u posudu i prelijte je sirćetom. Ostavite da odstoji 12 sati i ponovo ocedite. Zatim poređajte komade u tegle. Propžite malo ulja, koje zatim ostavite da se ohladi. Kada je to gotovo, napunite tegle konzeriranom ribom. Biće spremna za konzumaciju za oko 20 dana. Vaša marinirana riba je spremna!

Po želji i ukusu u marinadu za ribu možete dodati soja sos ili začine, ukoliko volite ribu pripremljenu na ovaj način. Možete jednom pokušati na standardni način, a zatim eksperimentisati. Stvar ukusa i preferencija. Evo, mariniranje ribe nije tako težak zadatak!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest