Riba je među najukusnijom i najzdravijom hranom, koju većina ljudi konzumira sa zadovoljstvom. Njen preporučeni unos je najmanje jednom nedeljno, i to sa dobrim razlogom. Supstance koje sadrži doprinose dobrom stanju i funkcionisanju niza procesa u telu. Brojne koristi od ribe su poznate, ali danas nećemo govoriti o njima, već o ukusnim osobinama ribe.
Riba je često i omiljeni specijalitet za večeru, goste, poseban događaj koji organizujemo. Ali znamo li pravi način serviranja ribe? Nudimo vam malo više detalja o posluživanju ribe – neka sve bude idealno za vašu savršenu prazničnu večeru posvećenu jelima od ribe.
Spremanje ribe može da se uradi na mnogo načina – pržena, dinstana, pečena u rerni ili na roštilju. Bez obzira na način pripreme, riba ili njeni komadi moraju zadržati oblik, biti čvrsti, da se ne raspadaju na tanjiru. Većim ribama se uklanjaju peraja, a ne tako velike, kao što je pastrmka, na primer, služe se sa repom i glavom.
Riba najbolje izgleda na tanjiru elipsastog oblika kada je cela i na okruglom tanjiru kada je isečena na komade. Ako očekujete goste i pripremili ste više ribe, možete je staviti na veći tanjir u sredinu stola, pazeći da obezbedite pribor za serviranje kako bi svako od vaših gostiju mogao da uvaži ukusnu poslasticu koju ste pripremili.
U slučaju da vrsta ribe koju ste pripremili ima kosti, dobro je da ispred svakog gosta imate tanjir za njih. Ako to ciljate, primetićete specijalni pribor za konzumaciju ribe, koji se prodaji u prodavnicama. Ima i onih za lakše uklanjanje kostiju. Za stolom su obavezne i salvete. U slučaju da ste obezbedili sosove za svoj obrok, oni se služe u posebnim posudama - sosijerama.
Ako vam serviraju celu ribu u restoranu ili u poseti prijateljima, najlakši način da je isečete je da je prvo isečete po sredini, po dužini, i odvojite gornji file. Tako će koža otpasti i moći ćete lakše da uklonite kosti, ako ih ima, kada se riba podeli na dva dela.
Riba je divno glavno jelo koje se može pripremiti na mnogo načina sa gomilom priloga za ribu sve dok koristite svoju maštu. Uživajte u hrani i pazite na kosti, posebno na sitne. Napravite svoju fenomenalno posluženje ribe i uživajte u ovom ukusu!
Takođe naučite kako se filetira riba i kako se čisti riba od kože i obavezno isprobajte naše isprobane recepte za ribu u rerni.
Komentari