Bonapeti.rs»Saveti»Šta meri Skovilova skala?

Šta meri Skovilova skala?

Šta meri Skovilova skala?

Skovilova skala je uporedna skala koja meri stepen ljutine paprike. Ime je dobila po američkom hemičaru Vilburu Linkolnu Skovilu, koji je 1912. razvio metodu za merenje ljutog potencijala raznih ljutih paprika, tačnije, količine kapsaicina sadržane u njima.

Kapsaicin je hemijsko jedinjenje koje stimuliše toplotne receptore u koži i sluzokožama, izazivajući osećaj pečenja, znojenja i nelagodnosti.

Količina kapsaicina u datoj paprici zavisi od mnogih faktora kao što su vrsta, sorta, klima, tlo, zrelost. Zbog toga je Skovilova skala korisna za klasifikaciju paprika prema njihovoj ljutini.

Skovilova skala koristi jedinice koje se nazivaju SHU (Scoville Heat Units), koje pokazuju koliko puta ekstrakt paprike mora biti razblažen vodom da ne bi osetili ljutinu. Na primer, paprika bez kapsaicina kao slatka paprika ima 0 SHU, dok paprika sa puno kapsaicina kao Carolina Reaper ima preko 2 miliona SHU.

Skovilova skala je razvijena putem organoleptičkog testa u kojem volonteri degustiraju rastvore sa različitim koncentracijama paprike i ocjenjuju njihovu ljutinu. Međutim, ovaj metod je neprecizan i subjektivan, jer različiti ljudi imaju različitu osetljivost na kapsaicin. Zbog toga se sada koriste modernije i tačnije metode, poput hromatografije visokih performansi, koja direktno meri količinu kapsaicina u paprici.

Skovilova skala je zanimljiva i korisna alatka za poređenje ljutine paprike koja se široko koristi u različitim kuhinjama širom sveta. Paprike takođe imaju mnoge zdravstvene koristi, poboljšavaju cirkulaciju krvi, povećavaju metabolizam, stimulišu imuni sistem i deluju kao antioksidansi i antibiotici. Oni takođe dodaju ukus i aromu mnogim jelima i sosovima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji