Prema poslednjim statističkim podacima i istraživanjima, više od 1 milijarde tona hrane se baca u obliku otpada u okviru samo jedne godine, dok u nekim delovima sveta ljudi još uvek umiru od gladi.
Jedan od razloga zbog čega se ovo dešava je i naše nepoznavanje i neinformisanost o tome kako se mogu potpuno i celishodno upotrebiti namirnice date od prirode.
U većini povrća i voća, količina korisnih supstanci i vitamina se nalazi koncetrovana u kori, umesto u mesnatom delu. Upravo je kora ona koja se najčešće baca po našoj navici. Na ovaj način se lišavamo korisnih supstanci za naš organizam.
Ovde ćemo specifično govoriti o bundevi, o kojoj znamo da je seme veoma korisno i često ga koristimo, a od mesnatog dela često pripremamo slana jela, kao što su čorbe od bundeve, razne vrste pirea i kolače i slatkiše drugih vrsta. Manje nam je poznata kora bundeve, a ona je izuzetno korisna zbog svog visokog sadržaja vitamina C, vlakana, kalijuma, leptida i proteina.
Kora bundeve je veoma korisna, jer ima izuzetno blagotvorno dejstvo na opšte poboljšanje celokupnog stanja organizma i posebno je dobra kod prevencije srčanih oboljenja i raka. Isto tako, kora bundeve se koristi kod problema sa kožom, crevima, kod zatvora, zadržavanja tečnosti u organizmu, a deluje i protiv gljivičnih oboljenja.
Kora bundeve može da se konzumira na mnogo načina - kao dodatak koji će obogatiti salate, uz pirinač, kod kuvanja bujona za različita jela, za ukusne i zdrave kanapee, kod pripreme pirea, krem supa. U svim ovim slučajevima ona treba da bude dobro skuvana, jer je inače veoma tvrda.
Evo i jedne ideje za ukusnu salatu sa korom bundeve: 1 šolje kore od bundeve, skuvane i narendane, 1 šolja naseckanog svežeg paradajza, 1/2 šolje naseckanog luka, 3 kašike maslinovog ulja, 2 prstohvata soli.
Sve sastojke promešajte i dobro ohladite salatu pre posluženja.
Za pripremu krem supa, jednostavno treba da skuvate koru bundeve veoma dobro sa ostalim namirnicama, koje ste odabrali i da sve ispasirate do glatke mase.
Korisno i veoma ukusno!
Komentari