Kukuruzno brašno je kukuruz koji je samleven u fini prah. U kulinarstvu se koristi za zgušnjavanje jela kao što su sosevi i supe. Odlična je zamena za obično pšenično brašno.
Mnogi ljudi se pitaju da li ima glutena u kukuruznom brašnu. Jedini sastojak kukuruznog brašna je kukuruz, koji sadrži brojne vitamine, minerale, proteine i vlakna. Veliki deo vlakana, proteina i vitamina se gubi u procesu proizvodnje kukuruznog brašna. Bogato je antioksidansima i lako se vari.
Kukuruzno brašno je prirodno bez glutena! To je zato što kukuruz ne sadrži gluten. Milioni ljudi izbegavaju gluten jer imaju poremećaj vezan za njegovu konzumaciju koji se zove celijakija.
100 g kukuruznog brašna sadrži:
Kalorije - 364
Holesterol - 0 mg
Ukupni ugljeni hidrati - 77,16 g
Dijetalna vlakna - 6,3 g
Šećeri - 1,03
Proteini - 7,65 g
Vitamini i minerali:
A - 5,5 mg
C - 0 mg
B-6 - 0,39 mg
E - 0,25 mg
Kalcijum - 62 mg
Gvožđe - 3,7 mg
Magnezijum - 84,71 mg
Cink - 1,64 mg
Kalijum - 270 mg
Natrijum - 4 mg
Kada tražite hranu bez glutena, potražite sertifikovani logo „bez glutena“.
Ako i vi izbegavate gluten, pogledajte naše isprobane i testirane recepte bez glutena i bezglutenski hleb.
Komentari