Sušeno voće ima sposobnost da sačuva kvalitete svežeg voća u pogledu ukusa, arome i boje, ali se nasuprot tome odlikuje višestruko višom energetskom vrednošću. Može se reći da je sušeno voće kondenzovani izvor mnogih hranljivih materija, kao što su beta-karoten, kalijum, magnezijum, vitamin E itd.
Dobro je započeti dan sa šakom sušenog voća, ali ne treba preterivati, jer ima previše kalorija i mogli biste se ugojiti nekoliko kilograma.
Možda vam se čini neverovatno, razlika u kalorijskoj vrednosti između svežeg i sušenog voća je ogromna. Sto grama svežih kajsija sadrži samo 49 kcal., dok 100 g suvih kajsija ima već 215 kcal.
Ljubitelji grožđa treba da znaju da 100 g grožđa sadrži u proseku 75 kcal, dok suvo grožđe sadrži 315 kcal. Sveže trešnje imaju 58 kcal., a sušene trešnje – 310 kcal.
Nećemo vam dosađivati sa beskonačnom listom kalorija sadržanih u svežem i suvom voću, samo ćemo naglasiti da je razlika u kalorijskoj vrednosti između svežeg i suvog voća oko 1:5 – 1:6 ili drugim rečima, sušeno voće je i do 5-6 puta kaloričnije od svežeg.
Pogledajte takođe koje je najkaloričnije voće i naučite kako da sušite voće u dehidratoru.
Komentari