Bonapeti.rs»Saveti»Šta je Jam?

Šta je Jam?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
46177
Šta je Jam?

Pravi jam je krtola tropske loze Dioscorea batatas. Jam je popularno povrće na tržištima Latinske Amerike i Kariba. Sa preko 150 sorti dostupnih širom sveta, sve se više nalazi na tržištima.

Plodovi Jama imaju smeđu ili crnu, koru koja se ljušti i koja podseća na koru drveta i može imati prljavo belo, ljubičasto ili crveno meso, u zavisnosti od sorte.

Raste u tropskim podnebljima, pre svega u Južnoj Americi i na Karibima, kao i u Africi, odakle potiče. Na španskom se zove boniato. Generalno je slađi od slatkog krompira.

Jam nije samo odličan izvor vlakana, već je bogat i kalijumom i manganom, koji su važni za održavanje zdravlja kostiju, rast, metabolizam i funkciju srca.

Ovi krtolice takođe obezbeđuju značajne količine drugih mikronutrijenata, kao što su bakar i vitamin C. Bakar je od vitalnog značaja za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i apsorpciju gvožđa, dok je vitamin C snažan antioksidans koji može da ojača vaš imuni sistem.

Jedna šolja (136 g) pečenog jama obezbeđuje:

- kalorije: 158;

- ugljeni hidrati: 37 g;

- proteini: 2 g;

- masti: 0 g;

- vitamin C: 18% dnevne vrednosti (DV);

- vitamin B5: 9% DV;

- mangan: 22% DV;

- magnezijum: 6% DV;

- kalijum: 19% DV;

- tiamin: 11% DV;

- bakar: 23% DV;

- folat: 6% DV.

U afričkoj kuhinji Jam se najčešće kuva, peče ili prži.

Njihov dug vek trajanja od 6 meseci omogućava im da budu izvor hrane tokom perioda loših berbi. Jam je mnogo teži usev za žetvu u poređenju sa usevom slatkog krompira.

Ljubičasti jam se nalazi u Japanu, Indoneziji, Vijetnamu i na Filipinima i često se koristi u desertima.

U delovima Sjedinjenih Država gde jam nije popularan, većina velikih supermarketa ga ne nudi, a da biste pronašli jam moraćete da odete na specijalne tržnice ili pijace koje prodaju karipsku, azijsku ili afričku hranu.

Ukusni jam možete koristiti u raznim receptima za:

- pomfrit;

- pečeni krompir;

- jela od krompira

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni