Pravi jam je krtola tropske loze Dioscorea batatas. Jam je popularno povrće na tržištima Latinske Amerike i Kariba. Sa preko 150 sorti dostupnih širom sveta, sve se više nalazi na tržištima.
Plodovi Jama imaju smeđu ili crnu, koru koja se ljušti i koja podseća na koru drveta i može imati prljavo belo, ljubičasto ili crveno meso, u zavisnosti od sorte.
Raste u tropskim podnebljima, pre svega u Južnoj Americi i na Karibima, kao i u Africi, odakle potiče. Na španskom se zove boniato. Generalno je slađi od slatkog krompira.
Jam nije samo odličan izvor vlakana, već je bogat i kalijumom i manganom, koji su važni za održavanje zdravlja kostiju, rast, metabolizam i funkciju srca.
Ovi krtolice takođe obezbeđuju značajne količine drugih mikronutrijenata, kao što su bakar i vitamin C. Bakar je od vitalnog značaja za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i apsorpciju gvožđa, dok je vitamin C snažan antioksidans koji može da ojača vaš imuni sistem.
Jedna šolja (136 g) pečenog jama obezbeđuje:
- kalorije: 158;
- ugljeni hidrati: 37 g;
- proteini: 2 g;
- masti: 0 g;
- vitamin C: 18% dnevne vrednosti (DV);
- vitamin B5: 9% DV;
- mangan: 22% DV;
- magnezijum: 6% DV;
- kalijum: 19% DV;
- tiamin: 11% DV;
- bakar: 23% DV;
- folat: 6% DV.
U afričkoj kuhinji Jam se najčešće kuva, peče ili prži.
Njihov dug vek trajanja od 6 meseci omogućava im da budu izvor hrane tokom perioda loših berbi. Jam je mnogo teži usev za žetvu u poređenju sa usevom slatkog krompira.
Ljubičasti jam se nalazi u Japanu, Indoneziji, Vijetnamu i na Filipinima i često se koristi u desertima.
U delovima Sjedinjenih Država gde jam nije popularan, većina velikih supermarketa ga ne nudi, a da biste pronašli jam moraćete da odete na specijalne tržnice ili pijace koje prodaju karipsku, azijsku ili afričku hranu.
Ukusni jam možete koristiti u raznim receptima za:
- pomfrit;
- jela od krompira
Komentari