Mnogi ljudi koji žele da smršaju ili da se zdravije hrane odlučuju da ograniče unos ugljenih hidrata.
Iako su žitarice obično zabranjene u dijetama sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i ketogenim dijetama zbog velikog broja ugljenih hidrata koje sadrže, kinoa se često smatra zdravom integralnom žitaricom.
Ukusna mala zrna kinoe imaju brojne zdravstvene koristi i sadrže širok spektar hranljivih materija. Ona ne sadrže gluten i često se jedu same ili u salatama sa kinoom, čorbama i kašama.
Samo 100 grama kuvane kinoe sadrži približno 21,2 grama ukupnih ugljenih hidrata ili 18,6 grama neto ugljenih hidrata - što je čini hranom sa prilično visokim sadržajem ugljenih hidrata.
Mnogi ljudi žele da jedu kinou kada su na dijeti zbog njenog bogatog hranljivog profila. Međutim, veličina porcije je ključna. Ako planirate da uključite kinou u svoju keto dijetu ili dijetu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, trebalo bi da to radite retko – ne u velikim porcijama.
Na primer, možete posuti kašiku kinoe po svojoj omiljenoj salati ili čorbi. Na ovaj način, moći ćete da uživate u karakterističnoj hrskavosti i orašastom ukusu kinoe bez prekoračenja dozvoljene količine ugljenih hidrata.
Imajte na umu da način na koji pripremate kinou takođe utiče na ukupni sadržaj hranljivih materija. Na primer, kinoa pripremljena sa sosevima ili prelivima sadrži više ugljenih hidrata nego obična kuvana kinoa.
Ako planirate da jedete male količine kinoe tokom keto dijete, obavezno je pripremite kuvanu i uzmite u obzir preostale ugljene hidrate koje vaša porcija može da sadrži.
Takođe pogledajte koliko dugo kuvana kinoa traje.
Komentari