Bonapeti.rs»Članci»Dijete»Paleo ili keto dijeta: koju da izaberemo?

Paleo ili keto dijeta: koju da izaberemo?

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
901
Paleo ili keto dijeta - koju da izaberemo?

Među novim trendovima u ishrani, ​​keto dijeta i paleo dijeta​​ danas su jedne od najpopularnijih. Možda se pitate koja je pogodnija opcija za vas da biste smršali i došli do dobre forme. To zavisi od nekoliko aspekata, uključujući vaš tip tela i metabolizam koji sigurno igra važnu ulogu. Tako da, hajde detaljnije da pogledamo ove tendencije.

Razlike između keto i paleo dijete

Paleo i keto dijete donekle liče i prema tome izazivaju značajnu zabunu među ljudima. S obzirom na to da su neverovatno slične, postoji niz preklapanja u strukturama ove dve dijete, kao što su dozvoljene stvari, koje uključuju meso i povrće, i hrana koja je ograničena, kao što su žitarice, šećeri i prerađene stvari. Ipak, postoji niz finih razlika koje nam pomažu da podvučemo jasnu granicu između njih. Prvo, obe dijete se razlikuju po svom krajnjem cilju. Paleo dijeta je ponovni povratak ishrani naših ranih predaka, koji su konzumirali samo svežu, zdravu i korisnu hranu koja ne sadrži savremene konzervanse i suplemente.

S druge strane, keto dijeta ima za cilj izuzetno da obezbedi stabilno stanje ketoze u telu ograničavanjem dnevnog unosa ugljenih hidrata ispod 50 grama. Keto dijeta je povezana sa povećavanjem nivoa ketona, tako da možete prirodno da izazovete ketozu u telu. Ova ketoza može da se definiše kao prirodno metaboličko stanje u kojem se telo hrani prvenstveno mastima i ketonima, a ne ugljenim hidratima (glukoza).

Koristi keto dijete su mnogobrojne, kao što su pomoć u snižavanju visokog krvnog pritiska, gubitak težine, stabilizovanje nivoa šećera u krvi, uklanjanje magle u mozgu i povećavanje koncentracije, ublažavanje simptoma epilepsije i poboljšavanje nivoa holesterola.

Paleo dijeta je povezana sa konzumacijom visokokvalitetne i zdrave hrane koja celovito može da pojača vaš unos hrane, istovremeno smanjujući unos hemokalija i toksina koji su prisutni u prerađenoj hrani. Ova dijeta uglavnom se vrti oko obrazaca ishrane naših predaka. Drugim rečima, ovo je prosto hrana koju su konzumirali naši primitivni preci duži vremenski period. Iz tog razloga je nazvana "dijeta pećinskog čoveka".

Keto dijeta

Za razliku od standardne ishrane većine ljudi, ​​i keto i paleo​​ uključiuju manje ugljenih hidrata. Samo između njih dve keto obično ima niži sadržaj ugljenih hidrata. Osim toga, keto dijeta ima mnogo više rezultate za zdrave masti. Zapravo, konzumacija zdravih izvora masti je osnova ketoze, za razliku od zavisnosti od ugljenih hidrata. Za razliku od drugih dijeta, keto dijeta održava metabolički proces oksidiranja masti za energiju, a ne za ugljene hidrate.

U suštini, i keto i paleo su dijete bez žitarica. Nema konzumiranja pšenice, ječma, kukuruza, kinoe ili drugih žitarica. Ovo može da stvori veliku razliku u vašem načinu ishrane i stilu. Iako keto recepti sadrže malo mahunarki, paleo jelovnik je skroz bez mahunarki. Bez veće konzumacije pasulja, kikirikija, graška, leblebija, sočiva i drugih mahunarki. Međutim, ovo je mesto gde se keto dijeta blago razlikuje od paleo dijete. Keto dijeta uklanja veći deo mahunarki zbog njihove visoke koncentracije ugljenih hidrata. Ipak, keto dozvoljava unos orašastih plodova kao što su kikiriki, kao i ulja koja su bila presovana iz mahunarki.

Možete da nastavite da jedete pasulj u keto receptu ako dobro isplanirate dane za konzumaciju. Samo ne zaboravite da vam je dozvoljeno da konzumirate ugljene hidrate, samo ukoliko to odgovara vašoj svakodnevnoj normi makronutrijenata.

Suprotno tome, paleo dijeta je prosto dugoročna dijeta, orijentisana na način života, koja uključuje ishranu sa zdravim i visokokvalitetnim namirnicama za koje je prvobitno bilo predviđeno da ih ljudsko telo konzumira. Nije potrebno da se brinete o brojanju ugljenih hidrata ili da se plašite da će jedna jedina nepravilna namirnica oštetiti vašu ketozu.

Sve što treba da uradite jeste da ostanete fokusirani na konzumaciju zdrave paleo kompatibilne hrane samo 85 posto vremena i gotovi ste. Bićete zadivljeni predivnim prednostima paleo dijete.

Uprkos tome, konsultujte se sa vašim sertifikovanim nutricionistom prilikom izbora dijete.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest