Bonapeti.rs»Saveti»Šta sadrže rotkvice?

Šta sadrže rotkvice?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
46188
Šta sadrže rotkvice?

Rotkvice su korenasto povrće. Mogu biti različitih oblika, od kratkih i okruglih do dugih i uskih. Smatra se da rotkvice potiču iz jugoistočne ili centralne Azije.

Rotkvice sadrže antioksidanse kao što su katehin, pirogalol, vanilinska kiselina i druga fenolna jedinjenja. Takođe su bogate vitaminom C, koji deluje kao antioksidans i štiti ćelije od oštećenja.

Neke potencijalne zdravstvene koristi rotkvica uključuju da njihova konzumacija može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa, poboljšanju funkcije jetre i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Rotkvice imaju veoma malo ugljenih hidrata. Takođe imaju malo kalorija i nizak glikemijski indeks. Bogate su nekoliko vitamina i minerala kao što su kalcijum, vitamin C, riboflavin, niacin, tiamin, vitamin B6, folat, kalijum, gvožđe i mangan.

Hranljive materije po porciji rotkvica

Sledeće informacije je dalo Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Za 1 šolju (116 grama) seckanih sirovih rotkvica:

- Kalorije: 19;

- Masti: 0,1 g;

- Natrijum: 45 mg;

- Ugljeni hidrati: 4 g;

- Vlakna: 2 g;

- Šećer: 2,2 g;

- Proteini: 0,8 g;

- Vitamin C: 20 mg.

Kako jesti rotkvice

Rotkvice možete jesti na razne načine:

- dinstane na maslinovom ulju, kao jednostavan prilog;

- dodate drugom povrću u salati;

- uključene u supe, čorbice ili đuveče.

Pogledajte takođe kako čuvati seckano povrće i saznajte kada se seju rotkvice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni