Rotkvice su korenasto povrće. Mogu biti različitih oblika, od kratkih i okruglih do dugih i uskih. Smatra se da rotkvice potiču iz jugoistočne ili centralne Azije.
Rotkvice sadrže antioksidanse kao što su katehin, pirogalol, vanilinska kiselina i druga fenolna jedinjenja. Takođe su bogate vitaminom C, koji deluje kao antioksidans i štiti ćelije od oštećenja.
Neke potencijalne zdravstvene koristi rotkvica uključuju da njihova konzumacija može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa, poboljšanju funkcije jetre i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.
Rotkvice imaju veoma malo ugljenih hidrata. Takođe imaju malo kalorija i nizak glikemijski indeks. Bogate su nekoliko vitamina i minerala kao što su kalcijum, vitamin C, riboflavin, niacin, tiamin, vitamin B6, folat, kalijum, gvožđe i mangan.
Hranljive materije po porciji rotkvica
Sledeće informacije je dalo Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Za 1 šolju (116 grama) seckanih sirovih rotkvica:
- Kalorije: 19;
- Masti: 0,1 g;
- Natrijum: 45 mg;
- Ugljeni hidrati: 4 g;
- Vlakna: 2 g;
- Šećer: 2,2 g;
- Proteini: 0,8 g;
- Vitamin C: 20 mg.
Kako jesti rotkvice
Rotkvice možete jesti na razne načine:
- dinstane na maslinovom ulju, kao jednostavan prilog;
- dodate drugom povrću u salati;
- uključene u supe, čorbice ili đuveče.
Pogledajte takođe kako čuvati seckano povrće i saznajte kada se seju rotkvice.
Komentari