Dolaskom proleća budi se priroda i život u njoj. Tada mnoge domaćice otvaraju sveske sa oprobanim receptima, kao što je recept za slatko od zelenih oraha ili čuveni liker od zelenih oraha.
Ima mnogo razloga da u vašu svakodnevnu ishranu uključite zelene orahe. Oni su bogati vitaminom C, imaju mnogo gvožđa, fosfora i tiamina. Njihova redovna konzumacija pozitivno deluje na sistem za varenje, poboljšava metabolizam i deluje okrepljujuće.
Među korisnim svojstvima mladih oraha je i njihova osobina da prečišćuju krv, izbacuju parazite iz tela i izuzetno su efikasni kod upalnih procesa u usnoj šupljini.
Ipak, da biste pripremili ukusno slatko od zelenih oraha ili da biste napravili tinkturu od zelenih oraha, prvo treba da te orahe uberete.
Kada se beru zeleni orasi?
Najbolje vreme za branje zelenih oraha je početak, najkasnije sredina juna. U to vreme, zeleni orah je dovoljno porastao, ali je ipak još uvek mladi i nije formirao čvrstu ljusku.
Kada je ljuska već formirana, nije dobro da beru i da se takav orah koristi u kulinarstvu ili kao lekovito sredstvo.
Za pripremu čuvenog likera od zelenih oraha potrebna vam je količina od oko 40 mladih oraha.
Orahe operite, isecite na četvrtine i prelijte ih litrom vodke. Ova smesa se ostavlja na svetlom mestu oko 40 dana, a nakon toga se procedi. Napitak koji ste dobili, treba da čuvate na mračnom mestu.
Za lečenje se savetuje da se uzima po jedna kašičica ovog napitka od zelenih oraha svakog dana ujutru pre jela u trajanju od 7 dana.
Komentari