Uskršnji kolač (Kozunak, kako ga nazivaju u Bugarskoj i Rumuniji) je ukusno pecivo koje obično izaziva asocijacije na hrišćanski praznik Uskrs. Jedno je od tri glavna jela od ključnog značaja za uskršnju trpezu – jaja, uskršnji kolač i jagnjetina.
Iako ovi proizvodi nisu zvanično kanonizovani od strane hrišćanske crkve, oni oblikuju kulturni identitet praznika.
Uskršnji kolač je ušao u bugarsku kuhinju početkom 19. veka kao proizvod spoljašnje urbane kulture. Termin kozunak ima rumunske korene i znači pita sa grožđem. U rumunskom jeziku, termin ima grčke korene i znači zvono – karakterističan oblik tada popularnih uskršnjih kolača (kozunaka).
Prvi recepti za bugarski kozunak pojavili su se 1920-ih i 1930-ih. Za pripremu vazdušastog i obimnog kozunaka, važne su tehnologije koje se koriste i poštovanje suptilnosti pripreme.
Danas je široko korišćena tehnika u pripremi uskršjeg kolača (kozunaka) posipanje orašastim plodovima. Oni dodaju krajnji efekat recepta i savršenstvo ukusa uskršnjeg kolača.
Evo koji orašasti plodovi su pogodni za posipanje uskršnjeg kolača:
- Orasi - orasi su među najrasprostranjenijim vrstama orašastih plodova za posipanje. Njihov ukus se savršeno kombinuje sa slatkim ukusom uskršnjeg kolača i stvara se ravnoteža ukusa. Orasi su pogodni i za posipanje i za uključivanje u smesu za uskršnji kolač;
- Bademi - bademi su još jedna popularna vrsta orašastih plodova koji se koriste u receptima za kozunak. Bademi dodaju slani ukus receptu, koji je uravnotežen slatkim ukusom uskršnjeg kolača;
- Lešnici - lešnici su takođe optimalna opcija za posipanje uskršnjeg kolača. Njihov ukus nije toliko intenzivan, pa se preporučuje da se ovi orašasti plodovi koriste u kombinaciji sa drugim - bademima ili orasima.
Obavezno pokušajte da pospete svoj uskršnji kolač susamom, makom ili drugim vrstama semenki.
Pogledajte naše predloge za uskršnji kolač bez mešenja i uskršnji kolač u nitima.
Komentari