Ima mnogo mitova oko krvnog pritiska i vina i vreme je da raskrinkamo neke od njih. Mnogi su čuli da je vino, naričito crno vino, korisno za srce i krvne sudove, drugi smatraju da upotreba alkohola vodi do povećanja krvnog pritiska i pogoršava hipertenziju.
I jedni i drugi su u pravu. Vino, slično kao i ostala alkoholna pića, ima osobinu da snižava krvni pritisak kada se konzumira u manjim količinama - ne više od 200 ml dnevno.
Polifenoli i antioksidansi koje sadrži imaju blagotvoran uticaj na rad srca, blago šire krvne sudove i snižavaju kvni pritisak, i na taj način smanjuju rizik od kardio-vaskularnih oboljenja i moždanog udara.
Ali preterana upotreba vina ne vodi do snižavanja krvnog pritiska, već upravo obratno - povišava ga. Evo zbog čega ne možete da računate na to, da će 3-4 čaša crnog vina poboljšati endotelnu funkciju vašeg organizma, ili da će vas izlečiti od hipertenzije.
Drugu lošu vest su saopštili danski naučnici, koji su kategorični u tome da jedinjenje resveratrol, koje štiti od kardio-vaskularnih oboljenja, ne deluje kod osoba sa prekomernom težinom, kakva je većina koja pati od hipertenzije.
Komentari