bonapeti.rs»Saveti»Koje namirnice sadrže silicijum?

Koje namirnice sadrže silicijum?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490157
Koje namirnice sadrže silicijum?

Silicijum je jedan od osnovnih gradivnih elemenata u ljudskom organizmu. On učestvuje u metaboličkim procesima, pomažući njihov protok. Silicijum ima sposobnost da izoluje patogene viruse, mikroorganizme i gljivice. Bez dovoljno silicijuma u organizmu, starenje ćelija se ubrzava.

Postoji mnogo namirnica, u kojima se nalazi silicijum. To su sve integralne namirnice, cvekla, zeleno povrće, paradajz-paprike, so, jabuke, med, šargarepa, bademi, ovas, bundeva, riba, krastavac, sirov kikiriki. U tvrdoj vodi takođe ima silicijuma. Za efektnije korišćenje silicijuma, treba da se unose namirnice bogate kalcijumom, kalijumom, magnezijumom i manganom. Znači da bi čovek bio zdrav, treba da se hrani raznovrsno i bogato.

U toku 24 čada sa vodom i hranom unosi se 3,5 mg silicijuma, ali istovremeno se gubi mnogo više - oko 9 mg. Ima mnogo razloga - procesi oksidacije, spoljna sredina, stres i oskudna ishrana. Ako dođe do nedostatka silicijuma, u relu se narušava energetska ravnoteža, što vodi do poremećaja razmene materija. Važno je napomenuti da je kod dece, dojilja i trudnica potreba za silicijumom nekoliko puta veća, nego kod ostalih.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji