Instant kafa, poznata još i kao kafa za rastvaranje je veoma korišćena, jer se priprema brzo i lako. Instant kafa predstavlja ekstrakt od zrna drveta kafe. Zrna kafe se prerađuju i pretvaraju u granule i prah.
Tako stižu do masovnih potrošača, koji lako pripremaju omiljeni napitak. Instant kafa se pravi tako što se nekoliko kašičica kafe sipa u čašu, a zatim se zalije vrelom vodom. Promeša se, stavi se šećer i mleko po želji i gotovo je za piće.
Neki ljudi više vole da rastvaraju kafu u hladnoj vodi, a tako se priprema još brže. U Španiji i Portugaliji instant kafa se meša sa vrelim mlekom umesto vrelom vodom. Ako želite jaču kafu, treba da stavite više kafe, a za slabiju - obrnuto.
Instant kafu je izmislio davne 1901.g. jedan japanski naučnik, koji je radio u čikagu, ali je tek 1906.g. napraveljena prva instant kafa, pogodna za proizvodnju. Posle dgugog svetskog rata instant kafa dobija sve veću popularnost i brzo se širi i izvan granica SAD.
Komentari