Kako da napravimo suvo grožđe?

Kako da napravimo suvo grožđe?

Da napravite sami suvo grožđe nije toliko teško, kao što izgleda na prvi pogled. Zapravo za to vam treba samo grožđe i strpljenje, jer proces u kome se zrna svežeg grožđa pretvaraju u zlatno suvo grožđe oduzima vreme.

Suvo grožđe možete napraviti od svih sorti stonog grožđa. Jedini uslov je da grožđe bude dobro zrelo, da nema bolesti ili mehaničkih oštećenja i sa nema semenki.

Za proizvodnju suvog grožđa odvoje se zrna jednaka po veličini i boji, mesnatije strukture. Grožđe treba da ima bar 22% šećera, da bi nakon toga suvo grožđe dostiglo novi šećera do 70-75 procenata.

Otkinuta i izabrana zrna grožđa se potope 3-4 sekunde u proključali rastvor vode i sode bikarbone od 0,3 - 0,4%. Ako postoji mogužnost, dobro je da se bele sorte grožđa nakon toga nadime sumpor dioksidom.

Sledi suštinski proces sušenja, koji se ostvaruje na suncu ili u senci, i specijalnim sušarama. Zrna obrađena u rastvoru sode se stavljaju na belu hartiju, daleko od insekata i štetočina i 7 dana se suše na suncu. Nakon toga se okreću i suše još 7 dana.

Zatim dolazi na red pažljivo sušenje ventilatorom i pakovanje u platnene vrećice. Evo kako sa malo truda preko leta tokom cele zime možete imati pri ruci domaće priprenljeno suvo grožđe, sa kojim ćete pripremiti ukusan kolač od banane sa suvim grožđem ili puding od pirinča sa suvim grožđem.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji