Ukusne vafle postoje toliko dugo da niko ne zna ime njihovog pronalazača.
Postoje stotine recepata za pripremu vafli (videti galeriju), a da se čak ni ne zna u kojoj zemlji na svetu su se prvi put pojavile.
25. marta se obeležava Dan vafli, koji je prvobitno nastao u Švedskoj pod nazivom Vafldagen. Alternativni praznik, koji se slavi u Sjedinjenim Državama, je 24. avgusta i u čast je vlasnika patenta za ovo ukusno pecivo - Kornelijusa Svarthauta.
Zanimljive činjenice o vaflima
Svaka nacija je dodala malo svom osnovnom receptu za pravljenje vafli. Stari Grci, Nemci, Englezi i Holanđani su svi napravili svoje izmene u sastavu vafla.
Veruje se da su u petnaestom veku u Evropi samo ljudi plemićkog porekla i kraljevi smeli da konzumiraju vafle. Recepti za njihovu pripremu čuvani su u strogoj tajnosti, a njihova distribucija je strogo kažnjavana.
Posle nekoliko vekova, vruće vafle su se prodavale svima na ulici, a ljudi su mogli da gledaju kako se testo pred njihovim očima pretvara u mirisnu vaflu sa divnim prelivom.
Kako napraviti savršene vafle
Da biste napravili savršene vafle kod kuće, potreban vam je poseban uređaj za pečenje vafli da biste im dali potreban oblik – moraju biti kvadrati koji drže fil.
Da biste napravili vafle, potrebno vam je brašno, mleko, kvasac ili prašak za pecivo, jaja, voda, soda bikarbona, so, šećer, voće i arome.
Klasično testo za vafle može se pripremiti kod kuće.
Potrebno vam je jedna i po šolja prosejanog brašna, dve kašičice praška za pecivo, jedna kašika šećera, jedna kašičica soli, jedna šolja svežeg mleka i pet kašičica istopljenog maslaca.
Pomešajte brašno sa solju, šećerom i praškom za pecivo. Umutite belanca. Posebno umutite žumanca i pomešajte ih sa mlekom i maslacem, sipajte ih u brašno, promešajte i pažljivo dodajte belanca.
Sipajte testo u prethodno zagrejani aparat za vafle u tankom mlazu, ravnomerno ga raspoređujući po površini uređaja za vafle. Zatvorite poklopcem i pecite dok ne bude gotovo.
Poslužite vafle sa prelivom od slatka, pavlake, kriški banana, meda ili sira i sitnog sira. Kompozitor Johan Štraus i njegov kolega Frederik Šopen, pesnici Gete i Pablo Neruda, kao i Alfred Nobel i Sigmund Frojd bili su vatreni ljubitelji vafli.
Pogledajte još:
Komentari