Dolaskom jeseni na pijacama se pojavljuju bundeve, što mnoge od nas podseća na deserte sa bundevom, koje smo voleli u detinjstvu. Nije slučajno što bundevu nazivaju Caricom biljaka. Ona je niskokalirična, a u isto vreme je bogata vitaminima i mineralima, koji se zahvaljujući njenoj debeloj kori čuvaju duže vreme.
Bundeva je bogata kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem, bakrom i kobaltom. Ona sadrži velike količine vitamina B i vitamina I, a po količini vitamina A (katotena) prevazilazi šargarepu. Zbog toga je dobro da svoj meni obogatite ukusnim jelima sa bundevom.
Pripremanje kuvane bundeve je brz i jednostavan način da obradujete porodicu ukusnim desertom. Najpre treba da očistite bundevu od semenki, da oljuštite koru i da je nasečete na male parčiće. Nakon toga prelijte bundevu jednom šoljom vode i ostavite da provri.
Kuvanje bundeve u običnoj šerpi traje 25-30 minuta, a u ekspres loncu biće gotova za 5-7 minuta nakon što provri. Ne preterujte sa količinom vode, jer dosta vode ima i u samoj bundevi.
Od skuvane bundeve možete pripremiti kuvanu bundevu sa svežim mlekom, krem sa bundevom i mlekom, ili je možete jednostavno posuti šećerom u prahu ili sa malo meda, da je začinite cimetom i ukrasite orasima.
Komentari