Bonapeti.rs»Saveti»Koliko kalorija treba da unosimo na dan?

Koliko kalorija treba da unosimo na dan?

MarianeMariane
Džedaj
1461086
Koliko kalorija treba da unosimo na dan?

Polovina čovečanstva umire od gladi, dok druga polovina drži dijete. Tužna konstatacija, izrečena od bugarskog pisca Stefana Caneva, aktuelna je i danas. Nevažno kojoj grupi pripadate, važno je da znate koliko kalorija dnevno treba da unesete.

Kalorije, koje nam hrana dostavlja, neophodne su našem organizmu, kako bi nastavio životne procese, kao što su disanje, transport krvi do organa, prijem hranjljivih sastojaka, obnavljanje tkiva, proizvodnja novih ćelija i dr.

Kalorije su neophodne za održavanje temperature tela, za rad mozga, za preradu hrane, za fizičku aktivnost i dr.

Teško je, međutim, dati tačan podatak i tačan odgovor na pitanje koliko kalorija je dnevno neophodno, jer su energetske potrebe svaog čoveka strogo individualne.

Dnevni unos kalorija zavisi od težine, visine, broja kilograma, fizičke aktivnosti, baznog metabolizma, godina, nivoa hormona u organizmu i mnogih drugih faktora.

Prema formuli Harisa Benedikta, približan dnevni unos kalorija može da se odredi na sledeći način: Za punoletne muškarce ona glasi: 66 + (13,7 puta težina u kilogramima) + (5 puta visina u centimetrima) - (6,8 puta starost u godinama).

Benedikt je razradio formulu i za punoletne žene. Ona glasi: 665 + (9,6 puta težina u kilogramima) + (1,8 puta visina u centimetrima) - (6,8 puta starost u godinama).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji