Mursalski čaj (kod nas poznat i kao Šarplaninski čaj) poslovično je poznat po svojim lekovitim svojstvima. Smatra sa da čaj koji se priprema od celih cvetajućih strukova biljke ima antioksidaciono, okrepljujuće i anti anemijsko dejstvo.
Za ova svojstva mursalskog čaja, najodgovorniji je visok sadržaj flavonoida u njemu. Redovnom upotrebom mursalskog čaja dokazano ćete smanjiti visok krvni pritisak, a samim tim ćete smanjiti rizik od infarkta i moždanog udara.
U mursalskom čaju ima i tanina i eteričnih ulja, koja blagotvorno deluju na bolesti disajnih organa i sistema za izlučivanje. Mnogi lekari preporučuju mursalski čaj kao pomoćno lekovito sredstvo u lečenju bolesti jetre i bolesti bubrega, jer se u njemu nalaze i gvožđe, bakar, kobalt, cink, magnezijum i drugi elementi korisni za zdravlje.
Ovaj čaj, koji je još poznat i kao Planinski čaj, Pirinski čaj, Alibotuški i Šarplaninski čaj, može se koristiti i kod hroničnog gastritisa, enterokolitisa i drugih oboljenja creva.
Čaj ima veoma dobro antimikrobno dejstvo i dobar je protiv upala, pa se koristi i prija mokraćnom sistemu, a to je jedan od razloga što upoređuju mursalski čaj i vijagru.
Komentari