Kako se kuva karfiol?

Kako se kuva karfiol?
Fotografije: bonapeti.rs

Postojbinom karfiola smatra se Mala Azija. Ovo ukusno povrće dolazi u Evropu tek u 18. veku. Karfiol je bogat mineralima i vitaminima, koji umnogome nadmašuju sastav belog kupusa. Pored toga, on ima i nežniju strukturu i ne doprinosi pojačanoj fermentaciju u crevima.

Kuvanje karfiola je veoma lak posao. Samo povrće nema prohteva što se tiče trajanja kulinarske obrade. Pre samog kuvanja, odstranite zelene listove i odsecite stablo. Nakon toga, karfiol se ostavlja ceo ili se kida na cvetove, zavisno od recepta.

Naj zdraviji način za pripremu je kuvanje na pari. Karfiol iskidajte na cvetove, stavite ga u korpu, a u šerpu sipajte slanu vodu, u koju, po želji, možete staviti i lovorov list. Vreme kuvanja je oko 10-12 minuta u zavisnosti od količine.

Ako nemate odgovarajuće posuđe, prosto možete skuvati karfiol dok ne omekša u slanoj vodi ili da ga prodinstate sa malo maslaca u vodi.

Kod posluženja, možete dodati malo maslaca, prepečene orašaste plodove ili alevu papriku. Kuvani karfiol je izuzetan prilog uz pečeno meso. Odlično ide i uz majonez sa belim lukom ili sos od pavlake.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji