Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se kuva ukusna džigerica?

Kako se kuva ukusna džigerica?

Jana G.Jana G.
Početnik
189
Džigerice

Jedna od najbržih iznutrica za pripremu je džigerica. Zbog toga se koristi i kao zasebno jelo. Obrada se sastoji od kuvanja, dinstanja ili blagog prženja.

Džigerica ne sme biti previše pržena ili kuvana predugo, jer postaje žilava i neukusna. Da bi svinjska džigerica omekšala, prži se dva do tri minuta u vrelom ulju, a zatim dinsta u tečnoj pavlaci sa malo brašna kako bi sos mogao da obloži džigericu.

Jedan od najlakših načina da napravite ukusno jelo od džigerice je napravite pohovanu džigericu. Potrebno vam je 500 grama svinjske džigerice, 40 grama brašna, 1 jaje, so po ukusu, 80 grama prezli, 40 mililitara ulja, 20 grama maslaca.

Džigerica se opere i osuši, a zatim iseče na komade debljine dva centimetra. Uvaljajte je u brašno, zatim u umućeno jaje i na kraju u prezle.

Smesa za pohovanje se rukama pritiska uz džigericu, ivice se poravnaju nožem. Zagrejte ulje zajedno sa maslacem u tiganju i pržite džigericu sa obe strane na jakoj vatri dok se ne stvori zlatna kora.

Unutrašnjost džigerice treba da ostane svetlo ružičasta. Nakon prženja, posoli se i odmah služi sa krompirom, salatom ili kuvanim povrćem.

Svinjska džigerica

Džigerica sa belim lukom je veoma ukusna. Potrebno vam je 40 grama svinjske džigerice, 3-4 kašike ulja, 2 velike glavice crnog luka, 4 čena belog luka, so, 3 kašike paradajz pirea.

Operite džigericu, isecite je na komade i uvaljajte u brašno. Sitno iseckajte luk. Zagrejte ulje u dubokom tiganju i pržite džigericu sa obe strane.

Dodajte luk i posle nekoliko minuta beli luk izgnječen sa solju, kao i paradajz pire. Pržite sve još pet ili šest minuta. Služi se sa hlebom ili kuvanim pirinčem.

Dinstana džigerica se priprema od 600 grama svinjske džigerice, 60 grama slanine, 30 mililitara ulja, 2 kašike brašna, 150 mililitara tečne pavlake, soli i bibera po ukusu, 1 kašike sitno seckanog peršuna.

Operite džigericu i isecite je na trakice dužine 6 centimetara, pospite biberom. Minijaturni komadići slanine se ubacuju u fine rezove na džigerici.

Džigerica se posipa brašnom i prži sa obe strane u zagrejanom ulju na jakoj vatri. Prebacite je u veliku šerpu, prelijte sa 150 mililitara vode i kuvajte 15 minuta na laganoj vatri ispod poklopca.

Dodajte preostalo brašno, so, prokuvajte i dodajte pavlaku. Pospite peršunom. Džigerica se služi sa krompirom, dinstanim povrćem ili svežom salatom.

Pogledajte i kako se priprema džigerica na roštilju, ukusna džigerica u rerni sa lukom ili tradicionalna pržena svinjska džigerica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni