Zbog čega bi trebalo da jedemo avokado svakog dana?

Zbog čega bi trebalo da jedemo avokado svakog dana?

Avokado je izuzetno voće, povrće, orašasti plod. Ne, ne, nismo pogrešili. Prema klasifikaciji, avokado je voće, ali ima strukturu povrća i hranjljivu vrednost orašastih plodova, pa ga zbog ovih karakteristika možemo slobodno nazvati voće-čudo.

Do skoro nepoznat na našim geografskim prostorima, danas se avokado sve češće susreće na našim trpezama. Zeleno čudo ima sve više obožavalaca, koji uživaju ukremu sa avokadom, sendvičima sa avokadom ili svojim gostima poslužuju salate sa avokadom.

Preporučuje se da avokado bude na našem meniju svaki dan, jer ima niz korisnih, lekovitih i hranljivih osobina. Avokado u sebi sadrži veliku količinu karotenoida, a u kombinaciji sa lisnatim zelenim povrćem njihov unos u organizam povećaće se od 2 do 4 puta.

Avokado sadrži velike količine Omega-3-masnih kiselina i oleinske kiseline, a one su veoma važne za rad kardiovaskularnog sistema. Za zdravlje vašeg srca možete se pobrinuti i zdravim sendvičem sa avokadom i ribom.

Zbog realtivno niskog sadržaja ugljenih hidrata, avokado ne utiče na nivo šećera u krvi i zbog toga odgovara i ljudima sa dijabetesom. Avokado možete davati i bebama i maloj deci, jer je bogato proteinima i mastima, a mekano je voće i lagano je za pripremanje kašica.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji