Za koliko dana se kvari meso?

Za koliko dana se kvari meso?
Fotografije: bonapeti.rs

Niko nije zaštićen od trovanja hranom, ali su slučajevi trovanja učestaliji tokom toplijih meseci, kada meso može da se pokvari i dok ga donesete iz prodavnice kući. Kada je vreme toplo, bakterije se veoma brzo razvijaju i razmnožavaju i treba da budete veoma pažljivi.

Uobičajeno, meso može da se čuva van frižidera u okviru 3 do 5 dana, ali samo uz primenu specijalnih mera. Kako se meso ne bi pokvarilo u roku od nekoliko sati, treba ga umotati u tkaninu potopljenu u rastvor salicilne kiseline - 1 kašičica na pola litra vode.

Meso možete sačuvati od kvarenja ako ga potopite u sveže mleko ili ga umotate u pamučnu krpu natopljenu jakim rastvorom sirćeta i vode. Procesi kvarenja mesa se usporavaju, ako je meso premazano obilno medom.

U frižideru, sveže meso se kvari nakon 4-5 dana i zbog toga je veoma važno da što pre bude pretvoreno u vinski kebap ili uksuno pečeno meso sa povrćem.

Dobro je da znate da se meso sa koskom, kao i masno meso kvare dosta brže od mesa bez kostiju. Zbog toga, svinjske krmenadle mogu da se pokvare i da ne budu dobre za jelo već nakon 2 sata van frižidera ili rashladne vitrine.

Ne jedite meso koje je promenilo boju ili ima neprijatan miris, jer rizikujete da sebi napravite ozbiljne probleme sa ishranom. Čak i nakon kulinarske pripreme na visokoj temperaturi (prženja) možete imati tegobe u sistemu za varenje, visoku temperaturu, povraćanje i dijareju.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji