Za koliko dana se kvari meso?

Za koliko dana se kvari meso?

Niko nije zaštićen od trovanja hranom, ali su slučajevi trovanja učestaliji tokom toplijih meseci, kada meso može da se pokvari i dok ga donesete iz prodavnice kući. Kada je vreme toplo, bakterije se veoma brzo razvijaju i razmnožavaju i treba da budete veoma pažljivi.

Uobičajeno, meso može da se čuva van frižidera u okviru 3 do 5 dana, ali samo uz primenu specijalnih mera. Kako se meso ne bi pokvarilo u roku od nekoliko sati, treba ga umotati u tkaninu potopljenu u rastvor salicilne kiseline - 1 kašičica na pola litra vode.

Meso možete sačuvati od kvarenja ako ga potopite u sveže mleko ili ga umotate u pamučnu krpu natopljenu jakim rastvorom sirćeta i vode. Procesi kvarenja mesa se usporavaju, ako je meso premazano obilno medom.

U frižideru, sveže meso se kvari nakon 4-5 dana i zbog toga je veoma važno da što pre bude pretvoreno u vinski kebap ili uksuno pečeno meso sa povrćem.

Dobro je da znate da se meso sa koskom, kao i masno meso kvare dosta brže od mesa bez kostiju. Zbog toga, svinjske krmenadle mogu da se pokvare i da ne budu dobre za jelo već nakon 2 sata van frižidera ili rashladne vitrine.

Ne jedite meso koje je promenilo boju ili ima neprijatan miris, jer rizikujete da sebi napravite ozbiljne probleme sa ishranom. Čak i nakon kulinarske pripreme na visokoj temperaturi (prženja) možete imati tegobe u sistemu za varenje, visoku temperaturu, povraćanje i dijareju.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji