Koje namirnice pomažu kod bronhitisa?

Koje namirnice pomažu kod bronhitisa?
Fotografije: bonapeti.rs

Bronhitis predstavlja upalu dela disajnih puteva pluća. Bronhitis može da bude hroničan i akutan. Kako bi izašli na kraj sa njim, ne treba da samo uzimamo lekove, već i da prilagodimo ishranu. Samo na taj način uspećemo da povećamo imunitet organizma i da smanjimo intoksikaciju u bronhijama.

Smatra se da kod bronhitisa treba da se okrenemo namirnicama koje sadrže veće količine kalcijuma. magnezijuma, gvožđa, proteina. vitamina C i omega-3-masniih kiselina. Zbog toga je veoma važno da u vaš meni uključite namirnice kao što su pasulj, sočivo, cvekla, repa, grašak, susam, amarant, heljda, leblebija, raž, ovas, luk, beli luk.

Od voća treba uzimati limun, grejpfrut, jagode i pomorandže. Ne treba zanemariti i snagu morskih plodova. Ako imate bronhitis, u vašu ishranu možete dodati haringu, losos, skušu. Iskoristite i pikantne začine. Smatra se da kari, kurkuma, đumbir i ljuta tucana paprika čine da sekret bude tečniji i da se na taj način olakšava njegovo izbacivanje.

U isto vreme, trudite se da ograničite upotrebu kafe i čokolade. Ako vam se jede nešta slatko, bolje uzmite jednu kašiku meda. Zabranjuje se upotreba previše slane hrane. Morate da ograničite teška mesa i jake bujone od mesa.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji