Zbog čega maslinovo ulje ima talog? Da nije pokvareno?

Zbog čega maslinovo ulje ima talog? Da nije pokvareno?
Fotografije: bonapeti.rs

Ukusno maslinovo ulje, koje danas nalazi mesto na svakoj trpezi, zasluga je starogrčke boginje mudrosti Atine, koja je poklonila atinjanima drvo masline - simbol mudrosti, besmrtnosti i mira.

Prva pominjanja maslinovog ulja datiraju iz vremena pre više od 6000 godina. Danas na tržištu postoji veliki broj različitih vrsta maslinovog ulja, koje se razlikuju po kvalitetu, tehnologiji dobijanja i načinu prerade.

Kod prvog, hladnog presovanja maslina, dobija se najkvalitetnije i najzdravije ekstra devičansko maslinovo ulje (Extra Virgin).

Virgin se zove maslinovo ulje koje se dobija kod drugog hladnog presovanja. Kao i Extra Virgin, tako i Virgin maslinovo ulje ne sadrže nikakve hemikalije.

Kada se u rafinisano maslinovo ulje doda Extra Virgin ili Virgin ulje, dobija se takozvano Pure Olive Oil, ulje koje se najčešće nalazi u našim prodavnicama. Ova vrsta ulja nije najbolja za salate, ali je dobro za prženje.

Najefitinije i najnekvalitetnije maslinovo ulje je Pomace i ono ima primenu i u kulinarstvu, ali je preporučljivo da ga koristite i kao kozmetički preparat.

Loša vest je da se maslinovo ulje lako falsifikuje i zbog toga je često predmet zloupotrebe. Pravo maslinovo ulje nema nikakvog taloga na sobnoj temperaturi i ako postoji bilo kakav talog, znajte da nešto nije u redu.

Ali u određenim uslovima visokokvalitetno maslinovo ulje pravi talog i to je siguran znak da pare niste bacili u vetar.

Kada stavite flašu čistog maslinovog ulja Extra Virgin ili Virgin u frižider, oleinska kiselina, koja je u njima počinje postepeno da kristalizira. Ovaj proces je odgovoran za pojavu taloga.

Ovaj talog potpuno nestaje kada se maslinovo ulje čuva na sobnoj temperaturi i siguran je znak da ste kupili kvalitetno maslinovo ulje.

Ako se talog ne izgubi za dan ili 2, onda je to znak da je maslinovo ulje izgubilo deo korisnih svojstava, da je pokvareno ili ste kupili falsifikat.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji