Skuša je veoma ukusna i korisna riba, koja je veoma dobar izvor vitamina B3, B5 i B6, kao i selena, kalijuma, fosfora. Ima je na tržištu, jeftina je i može se pripremati na mnogo načina.
Ako želite da filetirate skušu, a imate celu ribu, pogledajte kako to možete učiniti. Prvo joj rasecite stomak veoma oštrim nožem i izvadite iznutrice.
Operite dobro ribu pod hladnom tekućom vodom. Dobro očistite crnu traku, koja se nalazi ispod kičme i ponovo je operite. Odsecite peraja i odstranite škrge. Tako očišćenu skušu postavite na dasku za sečenje, a leđa treba da budu prema vama.
Uzmite oštar nož i horizontalnim pokretom zasecite u predelu kičme u pravcu od repa prema glavi. Odvojićete polovinu ribe. Drugu polovinu obradite na isti način, držeći kost koja ostaje u sredini. Uhvatite levom rukom kost, a desnom secite i odstranite kost.
Očistite kosti od rebara koje su ostale u fileima i to je sve. File se najlakše priprema na roštilju, a nakon toga se služi sa prilogom od kuvanog krompira, kupus salate il salate po izboru.
Pogledajte i neke ideje za pripremu skuše: Skuša sa kiselim mlekom, Janija od skuše i Punjena skuša.
Komentari